Samtidigt är många Pitebor givetvis intresserade av var järnvägen ska dras och var en tågstation/resecentrum ska hamna. Närmare 100 personer kom för att lyssna på kommunalrådet Peter Roslund, ordförande i Norrbotniabanegruppen, Kristina Falk, projektledare, och Stellan Lundberg från konsultföretaget Infraplan.
Ska ligga centralt
Den sistnämnde är bestämd i sitt svar på placeringen av ett framtida resecentrum.- Ett resecentrum ska ligga så nära centrum som möjligt, där flest människor och företag finns. Det gäller särskilt för att nå de människor som vill pendla till arbete och utbildning. All erfarenhet och analys visar att det är så, sa Lundberg och nämnde Laholm som exempel.
- Där byggdes resecentrat utanför tätorten till men för resandet. I folkmun kallas det nu för "det lilla huset på prärien".
Vid frågestunden höll en del med Stellan Lundberg, men andra delade inte den åsikten. En anledning till detta är rädslan för buller, vibrationer och risk för olyckor med farligt gods.
- Riskanalysen ansvarar Banverket för, men jag vill poängtera att olyckor på grund av farligt gods är mycket ovanligt. Redan i dag går ju tågen centralt i många svenska städer.
Finns ett beslut
Det är Banverket som slutligt fattar beslut om placeringen av resecentrat, men den berörda kommunens åsikt väger i sammanhanget mycket tungt. Tilläggas kan att i städer som Örnsköldsvik och Umeå dras nu den nya Botniabanan centralt.Under informationskvällen redovisades tidigare kända uppgifter om kostnader, fördelar för både gods och människor (minskade restider, inte minst) och den välgörande stimulans som många tror blir följden av att en ny kustnära järnväg byggs.
Frågan är då om Norrbotniabanan blir av, nu när landet bytt regering.
- Det finns ett beslut och förhoppningsvis tänker inte den nuvarande regeringen riva upp det. Finansieringen förutsätter jag ska ske via statsanslag. Jag hoppas att tidsplanen ska hålla med byggstart av den första etappen 2010, sa Peter Roslund.