"En bra metod för att lösa konflikter"

Under två års tid har Sjulsmarks skola använt sig av skolmedling för att lösa konflikter.- De vuxna behöver inte alltid lägga sig i, ibland blir det bara jobbigt, menar elevmedlare Lova Olofsson, elva år.

Piteå2006-10-03 00:00
När kommunförbundet i Norrbotten drog igång projektet "Medling i skolan" för två år sedan var Sjulsmarks skola utanför Piteå en av de första som hakade på. Nu efter sommarlovet finns tre färdigutbildade elevmedlare bland eleverna: Lova Olofsson, Elin Forsberg, och
Joel Forsberg, alla elva år.

Ytterligare tre nya elever på skolan håller på att utbilda sig till medlare och intresset är stort.

Lova, Elin och Joel menar att konflikter på skolan kan handla om allt från bråk om kulor till att någon inte "får vara med". Tidigare hade de armbindlar som det stod "skolmedlare" på, men det var "så fula" så i dag är de utbytta till knappar som de bär på tröjorna eller jackorna.

Medlarna träffas

Uppstår en konflikt mellan två elever bokas en tid för att medla mellan dem - oftast en vecka senare. En gång i veckan träffas också medlarna för att diskutera stämningen på skolan: Är det någon som bråkar? Är det någon som blir utfryst?

Eleverna menar att de vuxna inte alltid behöver blanda sig i det barnen bråkar om:

- Absolut inte, de förstår oftast inte alls vad det handlar om, menar Lova Olofsson.

Hur ska en bra medlare vara?

- Neutral och ganska tyst - kunna lyssna.

Samtidigt uppstår ibland situationer när de vuxna måste lägga sig i - när konflikterna blir för svåra att hantera för barnen:

- Man får använda sin fingertoppkänsla, menar Birgitta Nordvall, förskollärare som medlingssamordnare på skolan.

Är medling en bra metod för att lösa konflikter?

- Ja, det tycker jag - det är ett mycket bra redskap. Men man kan inte använda sig av medling enbart, ibland måste det till andra åtgärder också, menar Nordvall.

Vad kan du ge för tips till andra skolor som ska börja med medling?

- Ge barnen möjlighet att påverka och få inflytande. Skolan är ju deras arbetsplats. Sedan tror oftast vi vuxna att vi vet bäst, men så är det inte alltid, säger Birgitta Nordvall.

Hon menar att de vuxna på skolan lärt sig att konflikter inte behöver lösas på en gång - sedan är det viktigt att lyssna på barnen.

- Men det här är ett projekt som tar tid och personen på skolan som tar ansvar för detta måste ha vilja och engagemang. Det går också att göra "hur stort som helst", men jag tycker att vi har hittat en lagom nivå nu.





Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om