"Det är som att jämföra äpplen och päron"

Länsstyrelsen i Norrbotten, som delar ut regionalt utvecklingsstöd, menar att de kontrollföretag som använts i ITPS utvärdering inte är jämförbara med de glesbygdsföretag som finns i länet.- De är inte så likvärdiga att man kan säga att de har samma förutsättningar, säger Anja Ejderman, länsstyrelsen.

Piteå2007-10-24 00:00
Länsstyrelsen i Norrbotten är den myndighet i länet som fördelar det regionala utvecklingsstödet till företagen. Anja Ejderberg, chef på enheten för företagsstöd, kan inte förstå att den nya utvärderingen ska tolkas som kritik.

- Det är väl snarare ett tecken på att vi prickat helt rätt. Vi har lyckats skapa konkurrensneutralitet och uppnått målet, säger hon.

Inte jämförbara

Ejderberg är dock kritisk till de kontrollföretag som använts i utvärderingen. Hon menar att de kriterier utredarna har tittat på inte är sådana som är jämförbara med de problem eller situationer som uppkommer för företag i Norrbottens glesbygd.

- De har tittat på politisk majoritet i kommunen och sådana saker men inte på exempelvis hur långt det är till närmsta centra, hur infrastrukturen ser ut runt företagen och så vidare, säger Anja Ejderberg.

Stödet kompenserar

Hon menar att det är just de sistnämnda som gör att företag i Norrbotten är i behov av stödet.

- Är du i glesbygd måste du kanske resa till kusten för närmsta revisionsbyrå, reklambyrå eller till underleverantörer. Det kostar tid och pengar. Det är som att jämföra äpplen och päron.

Anja Ejderman menar också att resultatet visar att stödet just kompenserat för de svårigheterna.

- Om våra företag skulle ha legat skyhögt i jämförelsen då hade ju något varit fel men här verkar vi ha lyckats pricka rätt, säger hon.

Klarar konkurrens

Ejderman tolkar också den högre sysselsättningsutvecklingen som något som talar för utvecklingsstödet.

- Det är ju helt rätt och vad vi behöver här i länet.

Syftet med stödet för Norrbottens del är att företag från länet ska kunna konkurrera med företag från andra län men också från hela världen.

- Det tycker jag att detta visar och jag säger bara hurra, säger Anja Ejderman.

Cirka 600 norrbottniska företag får dela på 75 till 100 miljoner kronor i regionalt utvecklingsstöd varje år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om