"Det är inte bara vi kvinnor som ska anpassa oss ..."

Allt fler tjejer upptäcker charmen med tekniska utbildningar. Men när det är dags att ge sig ut och söka jobb i en bransch som domineras av det motsatta könet så visar det sig att klyftan mellan män och kvinnor fortfarande är stor.

Piteå2008-03-08 00:00
PITEÅ (PT)



På Strömbackaskolan finns ett nätverk som ska stötta tjejerna i kampen för att behandlas lika.

- Tjejer måste våga lita på sin inre kompass. Att jag är värd något, jag är kompetent och jag tror på mig själv, säger Agneta Johansson, lärare på Strömbackaskolan.

Tjänar mindre

Det är ingen nyhet att kvinnor i regel tjänar mindre än män och att de antas ta hand om det mesta av hushållsarbetet. Så har det varit i alla tider. Men nu är kvinnorna på frammarsch. Allt fler kallar sig feminister och strider för jämställdhet mellan kvinnor och män. Och i dag, under internationella kvinnodagen, läggs lite extra vikt vid just ojämlikhetsproblemen.

- Det är bra att kvinnofrågor uppmärksammas, men det borde göras varje dag. Media borde ha som ett ständigt tema att göra uppföljningar och analyser ur ett genusperspektiv, säger Agneta Johansson.

- Jag tror att samhället håller på att slumra in. Vi tror att Sverige är jämlikt fastän det inte är det, fortsätter hon.

Agneta Johansson har varit med och startat ett nätverk på Strömbackaskolan där tjejer som läser tekniska utbildningar kan stötta och peppa varandra. För att försöka armbåga sig fram i en mansdominerad bransch är inte det lättaste.

- Jag praktiserade på ett företag där det bara jobbade män. De sa att de aldrig hade sett en tjej prata så tydligt och så mycket tidigare. De förväntade sig något helt annat, säger Sanna Möller, en av tjejerna i nätverket.

- Många tjejer kvoteras bort trots att de är kompetenta. Kvinnan ses bara som sitt kön, inte för sin kompetens, förklarar Agneta Johansson.

Och kvinnans underordnade position i samhället är ett hett ämne kring det ovala konferensbordet. För att ändra på det förlegade synsättet på manligt och kvinnligt så krävs det att kvinnor tar ett steg fram och visar att den som är mest lämpad ska göra jobbet, inte nödvändigtvis den som traditionellt sett borde göra det.

Killarna måste ge plats

- Det handlar helt enkelt om att skapa sprickor i normen, säger Agneta Johansson och får medhåll från tjejerna.

Att de tre representanterna från nätverket inte tänker låta sig trampas på märks tydligt. De har mycket tankar och funderingar kring jämställdhet, men tycker dock att killarna på skolan inte är lika engagerade. Tjejerna tror dock att det kan komma att förändras om killarna får en bra förebild att se upp till.

- Killarna måste släppa fram oss, säger Sanna Möller. Det är ju inte bara vi som ska anpassa oss.

- Ja, nu är det tjejernas tur, fyller Malin Ullberg i.

Att viljan att förändra kvinnors situation finns där är det inget snack om. Men hur man ska kunna uppnå jämställdhet är inte lika lätt att svara på. De tre tjejerna är dock överens om att man skulle kunna beröra ämnet mer i skolan.

Föreläsningar

- Man skulle kunna ha temadagar eller diskussioner på lektionerna. Eller föreläsningar som var obligatoriska för alla, föreslår Emma Pettersson. Och just den 8 mars borde hela samhället uppmärksamma kvinnodagen. Kanske kunde biografen visa filmer om jämlikhet till exempel.

- Det kanske till och med vore bättre att kalla det för jämställdhetsdagen istället för kvinnodagen, säger Malin Ullberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om