"Anställ resursperson för äldre med psykisk ohälsa"

400 000 svenskar över 65 år lider av psykisk ohälsa. Erik Berg, c, vill veta vad kommunen gör för drabbade i Piteå.

Piteå2008-03-22 00:00
PITEÅ (PT) Det är inte ovanligt att 80-85 åringar med ett tunt socialt nätverk drabbas, eftersom de har svårt hantera sitt åldrande. Dessutom är många ensamma. Jag har svårt tänka mig att Piteå kommun är ett undantag", skriver Berg i en interpellation till Peter Roslund, s, kommunalråd.

För en tid sedan lämnade centerpartiet in en motion om att anställa en person med ansvar att söka upp äldre med behov av stöd och hjälp.

- Den motionen avslogs, tyvärr säger Berg, som inte nöjer sig.

- Terapi saknas i allt för stor utsträckning och medicinen tar över. Det är uppenbart att överförskrivning eller underförskrivning drabbar många vårdtagare. Varken psykiatrin eller den kommunala äldreomsorgen tycks uppmärksamma problemen. Sett utifrån det kommunala ansvaret finns inte tillräckligt med personal eftersom det är för få anställda. Äldres psykiska ohälsa glöms helt enkelt bort, anser han och ställer följande frågor till kommunalrådet Roslund:

Hur och på vilket sätt avser Piteå kommun hantera denna situation? Enligt Socialstyrelsen saknas det kunskaper inom äldreomsorgen när det gäller homo- och bisexuella pensionärer som är särskilt utsatta. Hur och på vilket sätt tänker man hantera detta? Finns det inte anledning anställa en person med ansvar att söka upp de äldre behövande?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om