Undersökning visar – stort tryck på ungdomsgård i Piteå

Drygt 1 100 av PT:s läsare anser att det behövs en ungdomsgård i Piteå. Hanna Åström, ungdomsledare i Rosvik är besviken på Socialdemokraterna: "Har man med det här med fritidsgård i sitt valmanifest, då måste man uppfylla det", säger hon.

En klar majoritet av PT:s läsare vill att Piteå kommun ska satsa på en ungdomsgård, visar en undersökning på webben med drygt 1 400 svar. En omröstning på PT:s instagram visade samma resultat.

En klar majoritet av PT:s läsare vill att Piteå kommun ska satsa på en ungdomsgård, visar en undersökning på webben med drygt 1 400 svar. En omröstning på PT:s instagram visade samma resultat.

Foto: Laila Bäckström

Piteå2023-01-20 11:30

Socialdemokraterna gick till val på att erbjuda en mötesplats för motordrivna ungdomar och skapa fritidsgårdar i hela kommunen. Några konkreta satsningar har ännu inte skett, men frågan utreds.

När PT ställer frågan "Behöver Piteå en ungdomsgård" på webben tycker drygt 1 400 läsare till och svaret blev tydligt. 82 procent eller drygt 1 100 personer svarade "Ja, självklart". 13 procent eller 183 personer svarade "Nej, men någon form av samlingsplats önskas" och endast fem procent eller 70 personer svarade "Nej, det behövs inte".

undefined
Hanna Åström berättar att det i snitt brukar komma mellan 20 till 30 ungdomar när det ordnas någonting i Rosvik. Som mest har man varit 60–70 ungdomar. "Det här gör jag helt ideellt på min fritid, så det är väldigt sårbart". (Arkivbild)

Hanna Åström, eldsjäl i Rosvik och årets ungdomsledare 2022 i Piteå, håller med om att en fritidsgård behövs.

– Jag förstår att man vill ha den i centrala Piteå, men vi blir jäkligt bortglömda ute i byarna. I Rosvik skulle det vara perfekt med en motorgård för ungdomar, säger hon.

Hon känner sig besviken på Socialdemokraterna då hon upplever att hon blev lovad en fritidsgård under politikersamtalet på Rosviksdagen i somras av kommunalrådet Patric Lundström.

– Jag ställde frågan då det framkom i Socialdemokraternas valmanifest. Då lovade mig kommunalrådet där och då i parken att om jag la min röst på S och dom var i majoritet så skulle det satsas på fritidsgårdar, säger Åström som tolkade det så att man även skulle satsa i byarna.

– Jag blev lovad en fritidsgård där i parken, sedan kom han på ett områdesmöte och sa en helt annan sak.

I dag ordnar hon ideellt aktiviteter för de unga i Rosvik.

– Det blir väldigt sårbart, det märktes under julen då jag blev sjuk och Pontus som jag samarbetar med fick jobb. Allt fick ställas in, men nu tar vi nya tag.

undefined
"Ungdomarna har knappt fått testa på att vara på en fritidsgård, de vet inte att de kan önska det, säger Tony Lindfors (till vänster) som tillsammans med Björn Lundberg drev "Fredagshänget" på Tallhedskyrkan under en period. (Arkivbild)

Hösten 2018 startade papporna Tony Lindfors och Björn Lundberg "Fredagshänget" på Tallhedskyrkan i Bergsviken för ungdomar. När lokalen skulle byggas om tog det slut.

– Innan den här stora debatten, så pratade vi om att dra igång igen. På sista träffen så hade vi 50 ungdomar, då nådde vi kulmen, säger Tony Lindfors.

Han uppger att det blev dock blev ganska sårbart då de var tre personer totalt som var där ideellt på fredagskvällarna.

– Ska vi starta igen behöver vi tänka till och vara fler personer, säger Lindfors som upplever att det finns ett stort sug bland unga efter någonstans att vara.

– Det är rent dåligt att kommunen inte satsar på en fritidsgård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!