Psykolog i Piteå har alltfler terapisamtal på nätet

När pandemin slog till var företagshälsovården Feelgood snabba med att erbjuda digitala tjänster till sina kunder. På ett år har terapisamtalen på nätet skjutit i höjden och antalet anställda fördubblats i Piteå.

Ros-Marie Kemi, Anna-Karin Enström och Hilda Norgren jobbar alla på Feelgood i Piteå. Deras arbete har förändrats i och med pandemin och många kontakter sker i dag digitalt.

Ros-Marie Kemi, Anna-Karin Enström och Hilda Norgren jobbar alla på Feelgood i Piteå. Deras arbete har förändrats i och med pandemin och många kontakter sker i dag digitalt.

Foto: Ylva Forslund

Piteå2021-03-27 11:00

I takt med att folk började jobba alltmer hemifrån ökade också de digitala kontakterna med företagshälsovården och inte bara lite utan dramatiskt. Videosamtalen till Feelgood gick under kort tid från 50 till 500 och i dagsläget genomförs tusentals sådana kontakter varje dag över landet.

Legitimerade psykologen Hilda Norgren jobbar på Feelgood i Piteå. När videosamtalen började ta fart ställde hon sig frågan om terapi på nätet verkligen var möjligt och svaret blev ja.

– Det här har ökat tillgängligheten enormt. Man hinner dessutom med fler kontakter per dag och kan ta samtal från andra delar av landet. Vi använder ett enkelt och säkert system som bygger på mobilt bank-id, vilket underlättar kontakterna med oss, säger hon och tillägger att fysiska möten fortfarande hålls men inte i samma utsträckning. Vid nya kontakter är det vanligt att det första mötet är fysiskt medan uppföljningen ofta sker digitalt.

Att alltfler söker psykologhjälp råder det inget tvivel om men problematiken har skiftat.

– Att bara omge sig med familjen och aldrig träffa sin arbetskamrater är svårt. Många har också mist sitt sociala stöd, vilket är en grundbult för god hälsa. Det här kan leda till isolering och depression. Sedan finns det de som haft covid-19 som tappat smak och lukt och kanske inte haft det på ett år. Det påverkar också måendet negativt.

Konsultchefen Ros-Marie Kemi tror att coronan är något vi kommer att få leva med under lång tid framöver och att digitala möten och tjänster är här för att stanna.

– Genom tjänsterna har landet krympt och vi kan hjälpas åt nationellt. Det blir även ett sätt för oss att hålla kundavtalen, säger hon.

Den stora ökningen av digitala psykologkontakter har gjort att den delen av vården nu är den största. Förut var det företagssköterskornas arbete ute på olika arbetsplatser. Den biten pågår alltjämt och består i nuläget mycket av att covid-testa personalgrupper ute på olika arbetsplatser.

Företagssköterskan Anna-Karin Enström ansvarar för den biten. Hon är den på Feelgood i Piteå som tagit täten i arbetet med säkerheten kring covid-19, att restriktioner följs, att avstånd hålls, att händer spritas, att skyddsutrustning används när det krävs och så vidare. Hon har löpande kontakt med det corona action team som startades i början av pandemin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!