Psykiskt sjuka bör avväpnas

Skjutvapen i händerna på psykiskt sjuka kan få tragiska konsekvenser. Stort ansvar vilar på läkarna  som i lag är skyldiga att polisanmäla förekomsten av vapen hos olämpliga patienter. Men diciplinen varierar.

Piteå2006-09-04 00:00
Hagelbössor och salongsgevär är ingen bristvara i landet. Många människor har tillgång till skjutvapen - men vissa borde aldrig ha det.

Till exempel psykiskt störda personer.

Skyldiga anmäla

För att skydda samhället och individerna själva från att orsaka skador finns vapenlagen tillgänglig.

Lagen säger bland annat att läkare är skyldiga att anmäla kända vapenföra psykpatienter till polisen.

Och sedan första juli i år har lagen ytterligare skärpts - med tillägget att anmälningsplikten även inkluderar senila patienter, våldsbenägna personer eller andra individer som av medicinska skäl är olämpliga att ha skjutvapen.

Förstör relationen

Men många läkare missköter sina åligganden, hävdar Ingmar Hammer, rättssakkunnig vid socialstyrelsen, som har regeringens uppdrag att utreda frågan.

2004 vårdades 40 716 personer inom sluten psykiatrisk vård.

Samma år gjorde landets läkare 724 olämplighetsanmälningar. Enligt Hammer borde det ha varit betydligt fler.

- Många läkare menar att anmälningar försvårar behandlingen och riskerar förstöra relationen med patienten. Men om patienten istället skjuter någon eller tar livet av sig finns ju ingen att ha en relation till, säger Hammer till PT.

Om socialstyrelsens utredare gör tummen ner - med krav om bättre anmälningsdiciplin - gör istället Piteås polismästare Lars Åström tummen upp.

- Efter vissa startproblem har det blivit allmän skärpning och nu fungerar det bra. Läkarna över hela älvdalen är vaksamma och slår larm direkt då det är behövligt, säger han.

Alla rapporter hamnar då på Lars Åströms bord.

- Från fall till fall avgörs om ett omhändertagande ska vara tidsbundet eller för gott.

- Gäller beslaget för alltid ska vapnet säljas, beroende på omständigheterna antingen av innehavaren själv eller av polisen. I sådana fall blir även vapenlicensen indragen.

Hela vapenskåpet

Omhändertagandet sker i regel utan yttre dramatik. I något fall har ägare vägrat lämna sig nycklarna till vapenskåpet - vilket inneburit att hela skåpet följt med till polisstationen.

- När en psykisk sjuk blir frisk inom en visst tid får vederbörande tillbaka sitt vapen. Den bedömningen ligger på läkarna, säger Lars Åström.

I Piteå polisområde - som innefattar Piteå, Älvsbyn, Arvidsjaur och Arjeplog - är det procentuellt många omhändertaganden i jämförelse med övriga länet.

Under 2005 hanterades totalt 46 ärenden för Piteå och Älvsbyn. För Arvidsjaur och Arjeplog handlade det om motsvarande 22 ärenden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!