Psykisk ohälsa i fokus inför höstens val

Valet närmar sig, men vad vill politikerna egentligen göra för personer med psykisk ohälsa? Det var ämnet för kvällen när intresseföreningen för schizofreni och liknande psykoser - IFS i Piteå älvdal - bjöd in till en frågestund.

"Vi vill betona primärvården och närsjukvårdens betydelse i det här läget" menade Bernt Wallström, Vänsterpartiet.

"Vi vill betona primärvården och närsjukvårdens betydelse i det här läget" menade Bernt Wallström, Vänsterpartiet.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2010-04-22 06:00
IFS är en anhörigförening/intresseförening till personer med schizofreni eller liknande psykoser. Medlemmarna är antagligen själva psykiskt funktionshindrade, anhöriga eller bara intresserade av området och vill vara med och påverka vården och rehabiliteringen inom psykiatrin.
Intresseföreningen fungerar också som en referensgrupp till politiker och påverkar/samarbetar med landstinget och kommunerna inom Piteå älvdal.
Med anledning av höstens val hade man därför under tisdagskvällen bjudit in både landstingspolitiker och kommunpolitiker till en hearing i Lyan, Strömgården. Ett tiotal åhörare hade slutit upp och totalt sju politiker.
Ingen valdebatt
Någon renodlad "valdebatt" var arrangörerna dock inte ute efter och ordföranden Börje Karlsson bröt in och stoppade alltför hetsiga diskussioner.
Istället ville medlemmarna ha svar på sina frågor som rörde allt från "brist på sysselsättning" för psykiskt sjuka, hur olika fördelade pengar använts till vad som ska göras åt läkarbristen.
Politikerna hade svar på en del, men inte allt. Alla var dock rörande överens om att psykisk ohälsa är ett växande problem bland alla åldersgrupper och att gruppen är prioriterad inför höstens val.
När det gällde läkarbristen är förhoppningen att fler läkarstuderande ska vilja specialisera sig gentemot psykiatrin genom att den tre månader långa psykiatriska utbildningen för AT-läkare nu förlängs till sex månader.
Sex AT-läkare på Piteå älvdals sjukhus har valt inriktningen och ytterligare en tillkommer till hösten. Satsningen har med andra ord gett resultat.
Även samarbetet mellan kommunerna och landstinget kom upp till diskussion. Här är Case Management en insats som visat sig fungera väl på andra håll i landet.
Något som i korta drag innebär att en "Case Manager" fungerar som en koordinator och har huvudansvaret för att en person med psykiskt funktionshinder kan leva ett så självständigt liv som möjligt.
- Vi har snart två färdigutbildade Case Manager i Piteå kommun, menade Agnetha Eriksson, socialnämndens ordförande och berättade även att kommunen och landstinget har ett delat ansvar när det gäller samordning av larm.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om