Psykisk ohälsa ett växande problem

Den psykiska ohälsan växer i Sverige, hos dem som går utan arbete, men även hos dem som redan har ett jobb, och frågan är vilken beredskap företag och arbetskamrater har för att kunna ta hand om den som mår dåligt. Det var en del av innehållet när kampanjen Hjärnkoll arrangerade möte på Krokodil i Piteå på tisdagen.

PITEÅ2013-05-29 06:01

–Det syns på långtidssjukskrivningarna att den psykiska ohälsan ökar, säger Marie Öhman, kampanjledare för Hjärnkoll som pågått sedan 2009 och som avslutas 2014.

Bakom kampanjen står regeringen, myndigheten Handisam och nätverket Nationell samverkan för psykisk hälsa (NSPH). Marie Öhman pekar på hur allvarlig situationen är:

–Världshälsoorganisationen WHO har pekat på att psykisk ohälsa är ett av världens mest växande folkhot.

Det vill kampanjen Hjärnkoll motarbeta i Sverige. Ett sätt är att arbeta med attityder och i linje med det har Hjärnkoll knutit till sig 300 ”attitydambassadörer” som ska arbeta med att förändra folks inställning till dem med psykiska problem.

Eldsjäl in i väggen

En sådan attitydambassadör är Tori Rubenzon från Luleå som var moderator vid mötet på Krokodil. Hon vet hur det är att drabbas av psykisk ohälsa.

–Jag var en typisk eldsjäl som gick in i väggen. Nu är jag återställd men jag har mina svackor, säger Tori Rubenzon, som driver eget företag som kognitiv beteendeterapeut.

Viktigt med praktik

Hon pekar på att det är viktigt att det finns ett hållbart arbetsliv även för dem med psykisk ohälsa. Därför riktar sig Hjärnkoll mycket mot arbetsgivare och igår fanns Elisabeth Ceasar, från Piteå kommuns städenhet, och Lars Andersson, från hamburgerkedjan Max, på Krokodil för att förklara hur arbetsgivarna jobbar med frågan.

Max har hittills anställt 160 funktionshindrade på 100 restauranger i Sverige. Lars Andersson själv har dyslexi och en ADHD-diagnos och han pekar på hur viktigt det är att företag kan erbjuda praktik för dem som står långt utanför arbetsmarknaden.

–Det kan som i mitt fall leda till fast arbete.

Naturligt samtal

Han och Elisabeth Ceasar menar att det måste kunna föras ett naturligt samtal på en arbetsplats om någon börjar må psykiskt dåligt.

–Det är viktigt att få bort elefanten i rummet ingen pratar om och ofta är chefen nyckeln. Det är ledningen som sätter ribban för vilka attityder som är tillåtna på arbetsplatsen, säger Lars Andersson.

–Vi har täta kontakter med vår personal där vi har möjlighet att snabbt koppla på företagshälsovård och kognitiv terapi om något händer, säger Elisabeth Caesar om hur städenheten tar itu med problemet.

Motarbeta attityder

Tori Rubenzon säger att det är viktigt att bana väg för att motarbeta attityder och ge dem med psykisk ohälsa en chans.

–Någonstans finns en plats för alla och är det många som plogar – ja, till slut blir det ju färdigplogat, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!