Psykisk ohälsa större problem än svettningar

Åtta av tio kvinnor i klimakteriet upplever ett försämrat psykiska måendet – av dem känner sig hälften deprimerade. Det visar en stor enkät med drygt 41 000 deltagande kvinnor.

En ny rapport visar att kvinnor drabbas hårdare av klimakteriet än vad många trott och att vallningar långt ifrån är det vanligaste symtomet. Istället är det ett försämrat psykiskt mående. (Arkivbild)

En ny rapport visar att kvinnor drabbas hårdare av klimakteriet än vad många trott och att vallningar långt ifrån är det vanligaste symtomet. Istället är det ett försämrat psykiskt mående. (Arkivbild)

Foto: Agnes Ganestål

Piteå2024-03-21 07:00

Rapporten från vårdbolaget Womni visar att kvinnor drabbas hårdare av klimakteriet än många trott och att vallningar långt ifrån är det vanligaste symtomet de lider av.

Totalt har 41 505 kvinnor svarat på frågor i ett självskattningstest och resultatet visar att majoriteten av kvinnorna hade allvarliga symtom. 

Nästan 8 av 10 uppgav att försämring i det psykiska måendet var det absolut vanligaste symtomet i klimakteriet och det som påverkade livskvalitén mest.

Hälften av dessa kvinnor uppgav även att de kände sig deprimerade.

– Vi ser att kvinnor mitt i livet faller mellan stolarna inom vården, och detta måste förändras. Vi uppmanar vårdgivare, arbetsgivare, politiker och samhället i stort att arbeta tillsammans för att öka medvetenheten och förståelsen kring klimakteriet och dess påverkan på kvinnors hälsa och välmående, säger Naomi Flamholc, chefsläkare och grundare av Womni.

Det mest "klassiska" symtomet i klimakteriet – vallningar, kommer först på en sjunde plats av de tio mest upplevda symtomen. Nästan 49 procent av kvinnorna upplevde besvär med vallningar och nattliga svettningar.

undefined
Över 41 000 kvinnor har svart på företagets självskattningstest. 8 av 10 kvinnor uppgav att de upplevde försämring i det psykiska måendet.

Med hjälp av rapporten vill Womni främja en förbättring av kvinnors hälsa mitt i livet genom ökad kunskap och bättre stöd.

Enligt statistik från Försäkringskassan är kvinnor i åldrarna 40–60 år den mest sjukskrivna gruppen i Sverige, där 50-åringarna utmärker sig mest. Faktum är att snittåldern för menopaus, alltså den sista menstruationen, är 52 år.

 – Att hela 41 000 kvinnor svarat i undersökningen är talande i sig, samtidigt kan det vara toppen av ett isberg. Det är uppenbart att psykiska klimakteriesymtom hittills haft en undanskymd position bakom mer klassiska besvär som svettningar och vallningar, säger Giorgio Grossi, beteendevetare, legitimerad psykoterapeut och docent i medicinsk psykologi på Stressmottagningen.

Han menar att kvinnor lider i onödan när de inte får adekvat vård, något som leder till skenande sjukskrivningskostnader och sviktande jämställdhet.

– Historiskt har kvinnor förlöjligats och inte tagits på allvar. Borde vi inte kommit längre än så i Sverige idag? säger Giorgio Grossi.

Womni är ett privat, digitalt vårdbolag som erbjuder klimakterierådgivning och individuell behandling av kvinnor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!