Piteå Summer Games ger betydande intäkter till föreningslivet

Tiotusentals timmar genomförs ideellt av Piteås föreningar under turneringshelgen – får miljoner tillbaka.

Piteå Summer Games parad. PSG är en världens fem största internationella fotbollsturneringar för ungdomar, sett till antal deltagare. (Arkivbild)

Piteå Summer Games parad. PSG är en världens fem största internationella fotbollsturneringar för ungdomar, sett till antal deltagare. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist/Frilans

Piteå2024-07-03 11:57

Piteå Summer Games är en av världens fem största internationella ungdomsfotbollsturneringar med 890 deltagande lag 2024. Verksamhetsansvarige Anna Bogren Dalberg säger att siffrorna för årets upplaga av cupen kommer sent i september, men känslan är att det har gått bra ekonomiskt i år.

– Både sportsligt och ekonomiskt finns det inget som inte indikerar på att det har gått bra, säger Bogren Dalberg.

De stora kostnaderna för arrangemanget består av bland annat av lokalhyror, inköp av mat- och kioskvaror, hyror av material som bord och tält samt domare och alla kostnader som tillkommer kring dem. Samt årliga kostnader som hyror och löner. Inkomsterna kommer främst genom deltagaravgifter och boendelag, men där ser Bogren Dalberg ingen ökning sedan 2023.

undefined
Anna Bogren Dalberg, verksamhetschef PSG, berättar att turneringen antagligen tappat i inkomst då flera av kommunens skolor inte har kunnat ta emot boendelag på grund av renoveringar. (Arkivbild)

– Vi har inte ökat på antal boendelag, med tanke på att det är så många skolor som är under renovering, förklarar hon, även om vi har ökat med hundra lag så har vi inte ökat på boendesidan överhuvudtaget jämfört med 2023.

Verksamhetschefen menar att de hade kunnat ta emot än fler boendelag om alla kommunens skolor varit i bra skick och berättar att de var tvungna att stänga anmälan för boendelag redan två veckor innan ordinarie anmälan stängdes. 

– I teorin hade vi kunnat ta emot fler lag, men sedan ska ju skolorna bemannas också, säger Bogren Dalberg.

Lag som blev utan boende förmedlade Piteå Summer Games vidare till Turistcenter som har kunnat hjälpa till att hitta andra boendeformer.

– Jag tror att det har gett en positiv spilleffekt på kommersiellt boende och byagårdar som har fått hyra ut i stället, förklarar Bogren Dalberg.

Även kioskförsäljningen tros ha gått bra, då de har fått fylla på med varor under helgen.

– Det blir ju gissningar, och så har ju inköpskostnaderna en tendens att öka, mirakulöst, skrattar Bogren, men det har gått bra, men sen är det svårt att säga om vi sålt mer än 2023, fortsätter hon. 

undefined
Anna Bogren Dalberg om försäljningen under helgen: "Särskilt fredagen var makalöst bra" (Arkivbild)

PSG är en stor karusell med många inblandade föreningar som ser till att helgen flyter på.

– PIF och Öjebyn har ju det största åtagandet, sen så är det ju Munksund, SAIK, Svensbyn, Infjärden, Norrfjärden och Böle också, säger Bogren Dalberg.

Allt överskott från turneringen går tillbaka till föreningarna vilket årligen innebär 2,3 miljoner kronor och uppåt till Piteås föreningsliv. 

– Det är funktionärsersättningar för det jobb som föreningarna gör, och för att vi nyttjar anläggningarna, och det har varit stadigt sedan 2010-2011.

Pengarna fördelas beroende på hur många timmar och personer som föreningarna bidrar med, där medlemsföreningarna Piteå IF och Öjebyns IF drar ett stort lass.

– Dom gör ju fruktansvärt mycket ideella timmar, alltså bara Piteå IF kan ligga med över 20 000 timmar ideellt, säger Bogren Dalberg.

Piteå IF:s ordförande Stefan Lired Samuelsson menar att intäkterna från turneringen är en viktig inkomstkälla som hjälper dem att fortsätta utveckla ungdomsfotbollen i föreningen.

undefined
Stefan Lired Samuelsson, ordförande Piteå IF: "PSG är viktigt, framför allt för alla unga, glada barn som får spela fotboll, och det ger en bra slant tillbaka till Piteå" (Arkivbild)

– Vi återinvesterar väldigt mycket till våra ungdomar, så Summergames är jätteviktig för oss på så sätt.

På frågan om pengarna från turneringen går till ungdomarna eller dam- och herrlagen svarar Lired Samuelsson:

– Vi får ersättning för den tid vi lägger ner och där får ungdomssidan den största delen, för det är där de flesta timmar görs, förklarar han.

Pengarna går bland annat till att utveckla föreningen, både genom tränarutbildningar där Lired Samuelsson menar att många mjuka parametrar är viktiga, samt att tillsammans med sponsorer fortsätta utveckla Nordlunda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!