PSG tvingas betala tillbaka stöd: "Horribelt regelverk"

Piteå Summer Games tvingas betala tillbaka nära 120 000 kronor i permitteringsstöd. Anledningen till återkravet är bland annat att verksamhetschefen Anna Bogren Dalberg inte minskat sin lön tillräckligt.

Anna Bogren Dalberg, verksamhetschef på PSG, tycker att stöden till föreningarna har varit bra – men att regelverket är horribelt. (Arkivbild)

Anna Bogren Dalberg, verksamhetschef på PSG, tycker att stöden till föreningarna har varit bra – men att regelverket är horribelt. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

Piteå2022-05-27 18:00

Pandemin blev ett hårt slag mot Piteå Summer Games ekonomi och våren 2020 var turneringen nedläggningshotad efter att man tvingats ställa in fotbollsfesten för första gången på 30 år. Fjolårets förberedelser pågick in i maj innan man fattade beslutet att ställa in även 2021 års upplaga.

PSG korttidspermitterade personal retroaktivt under de första fyra månaderna av 2021 och beviljades 160 416 kronor i stöd vid korttidsarbete från Tillväxtverket. PSG beviljades även 9 860 kronor i preliminärt stöd. Nu återkräver Tillväxtverket 128 677 kronor – men kvittar det preliminära stödet vilket gör att PSG nu tvingas betala tillbaka 118 817 kronor.

– Det slår inte särskilt hårt mot oss. Vi har varit förhandskloka. Vi har varit ganska restriktiva med de stöd vi har fått. Vi har låtit dem vara tills vi har fått dem fullt godkända. Pengarna är inte intecknade någonstans, utan vi har avvaktat för att inte hamna i trångmål, säger verksamhetschefen Anna Bogren Dalberg.

Orsaken till återkravet är att vissa anställda, bland annat Anna Bogren Dalberg, inte uppfyllt kraven på löneminskning.

– Inte till fullo, tror jag. Det är inte jag som sköter det där så jag vill inte yttra mig om just den biten, säger hon.

Hon var korttidspermitterad på 60 procent i januari 2021 och 40 procent i februari–april. För att ha rätt till stöd ska en arbetstagares löneminskning under korttidspermitteringen varken över- eller understiga 7,5 procent av ordinarie lön om arbetstidsminskningen är 60 procent eller 6 procent av ordinarie lön om arbetstidsminskningen är 40 procent.

Enligt ansökan till Tillväxtverket har PSG vidtagit åtgärder för att minska kostnaderna för arbetskraft.

– Det är ett regelverk runt de här ansökningarna som är helt horribelt. Jag förstår att många fler än oss inte riktigt har förstått eller kunna dokumentera allt hela vägen. Man har fått ansöka och sedan göra avstämningar och vänta på ett slutgiltigt beslut. Det är jättetjorvigt, säger Anna Bogren Dalberg.

Verksamhetschefen hyllar stödet i sig, men inte upplägget.

– Det är ett bra stöd som sattes in, men regelverket och administrationen runt det har varit helt sanslöst. Det är kanske lättare om man har avdelningar som jobbar bara med ekonomi, men för föreningslivet har det inte varit någon höjdare, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!