Provtagning för livmoderhalscancer är igång

Den gynekologiska cellprovskontrollen har pausats till och från på grund av det ansträngda läget inom vården till följd av pandemin. Men nu är provtagningen igång och kvinnor som kallas uppmanas komma dit.

Cellprovstagningen för livmoderhalscancer i Piteå är igång och den som får en kallelse uppmanas att komma till provtagningen. (Arkivbild)

Cellprovstagningen för livmoderhalscancer i Piteå är igång och den som får en kallelse uppmanas att komma till provtagningen. (Arkivbild)

Foto: Isabell Höjman/TT

Piteå2021-03-08 20:30

I våras pausades screeningen av livmoderhalscancer på många håll i landet då vården var hårt pressad på grund av coronapandemin. Detsamma skedde i Piteå, där all sådan provtagning görs på Piteå sjukhus. Men efter sommaren återupptog man provtagningen i Piteå och den pågår alltjämnt, om än i coronaanpassad form.

– Vi kallar inte kvinnor i den utsträckning som vi egentligen har kapacitet för. Det beror bland annat på att vi måste se till att avstånd kan hållas i väntrum och så vidare. Vi skulle behöva ta fler cellprover men just nu får vi kalla i en takt där vi kan säkerställa att restriktionerna angående covid kan hållas, säger Maria Lindberg, sektionsledare för barnmorskemottagningen i Piteå.

Hon betonar hur viktigt det är att låta sig provtas och att om man får en kallelse så gäller den tid och plats som står på den.

– Andra mottagningar har drabbats hårdare av personalbrist under pandemin varpå de inte kunnat ha någon provtagning och vissa som fått kallelser har därför trott att den inte gällt och att provtagningen varit stängd, säger Maria Lindberg.

Hon berättar att man ligger rejält efter i antalet utförda provtagningar och att det kommer att ta tid att komma ikapp.

Ett sätt att beta av kön är genom de självtester som håller på att utarbetas. Arbetet med självtester inleddes i Region Norrbotten i juni 2020 och pågår fortfarande. Tanken var att självtesterna skulle vara ett alternativ under den tid som screeningen pausades.

– Det har varit problem med provtagningsseten men när de väl finns tillgängliga kan det bli bra för ganska många. Det finns de som aldrig går på provtagning av olika anledningar och för dem kan ett självtest vara bra. Självtestet visar om en kvinna bär på HPV-virus och om hon gör det så kallas hon in till vården för vidare provtagning.

Hur svårt är det att göra ett självtest?

– Det är inte samma test som det som vårdpersonal tar på livmodertappen utan det handlar om att samla ihop celler i form av vätska från slidan som postas och skickas på analys. Det är inte alls så svårt som man kan tro.

I Norrbotten inbjuds alla kvinnor mellan 23 och 60 år regelbundet till gynekologisk cellprovskontroll. I åldersgruppen 23-50 år kommer inbjudan vart tredje år. Den som är mellan 51 och 64 år blir kallad vart femte år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!