Det öppna brevet är undertecknat av majoritetspartierna i Piteå och skickat till en mängd mottagare. Bland andra arbetsmarknadsdepartementet, chefer på olika nivåer inom arbetsförmedlingen, statsrådsberedningen och finansdepartementet.
I brevet ges argument för varför man motsätter sig förändringen.
– Vi har avvaktat vårändringsbudgeten men eftersom ingenting hände där, det lilla hopp som fanns dog, så vi skrev brevet eftersom vi också vet att arbetsmarknadsministern vill ha synpunkter i frågan, säger Helena Stenberg, (S), kommunalråd.
Gruppen känner en stor frustration över att man fattar centrala beslut utan att informera, föra en dialog eller ta in synpunkter från lokala intressenter.
Nedläggningen av arbetsförmedlingens kontor innebär att närmare 50 arbetstillfällen försvinner från Piteå. Det gör att den redan väldigt låga statliga närvaron i Piteå ytterligare försvagas.
– Att kasta sig så huvudlöst in i en så stor omställning utan tillfredställande konsekvensanalyser och utan tid att bygga upp ett nytt system är förvånansvärt ansvarslöst.
För att kunna matcha arbetslösa med företagens behov är den lokala närvaron av en arbetsförmedling väldigt viktig.
– Vi vet att behoven av att rekrytera arbetskraft kommer att öka, bara i Piteå behövs 1 500 personer de närmaste fem till sex åren.
Gruppen befarar också merkostnader för kommunen då de kommer behöva ta ett större ansvar på det arbetsmarknadspolitiska området.
– En misslyckad arbetsmarknadspolitik innebär ökade kostnader för kommunerna, bland annat i form av fler som behöver försörjningsstöd.
Huvudfokus ska ligga på att arbetsförmedlingen är ett statligt ansvar, men kommunen vill poängtera och visa på att de är en stor aktör med mycket kunskap, lokal kännedom och en arbetsmarknadsavdelning.
– Det kan inte enbart vara privata aktörer på den marknaden. Om staten efterfrågar kompetens och vill köpa in tjänster så vill vi visa att vi har den. Kommunerna ska ges möjlighet att ta över en del av ansvaret som arbetsförmedlingen haft. Men än är mycket oklart och om jag förstått rätt så fattas beslut om varje kontor för sig.
I brevet, som är undertecknat av socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet, utrycks även oro för hur personer med begränsade språkresurser ska klara arbetssökande utan personliga kontakter.