Protein från insekter – för en klimatsmart framtid

Verteco farm är ett nystartat företag som flyttat in på Grans naturbruksgymnasium och riktar in sig mot en klimatsmart framtid med användning av insekter.

Joakim Frederiksen och Mattias Öhult har nyligen flyttat in på Grans naturbruksgymnasium.

Joakim Frederiksen och Mattias Öhult har nyligen flyttat in på Grans naturbruksgymnasium.

Foto: Adam Berlin

Piteå2020-08-06 08:29

Joakim Frederiksen och Mattias Öhult arbetar till vardags som brandmän, men sedan ett och ett halvt år tillbaka har de etablerat sitt nystartade företag Verteco farm. De riktar in sig mot en klimatsmart framtid och det via en satsning på uppfödning av insekter.
– Det var ganska i ropet med insekter och vi funderade på vad vi skulle göra på fritiden när vi inte jobbade. Namnet Verteco kommer från att vi kör allting vertikalt och att det är både ekonomiskt och ekologiskt, säger Joakim Frederiksen. 

Sedan i maj hör företaget hemma i en lokal på Grans naturbruksgymnasium och det var när de fick tillgång till den lokalen som verksamheten drog igång på allvar. 
– Vi började för ett och ett halvt år sedan i Mattias lägenhet, men det finns en viss lukt som inte är så trevlig att ha hemma. Vi var där i tre månader ungefär innan vi flyttade till en lekstuga. Efter det fick vi tag på en isolerad container som vi var i ett tag, men när vi fick möjligheten att vara här på Grans så startade vi företaget, säger Mattias Öhult.   

Mycket har handlat om att sätta sig in i ämnet och läsa forskningar kring hur man arbetar. Huvudfokuset i projektet hittills är insekter, men planerna för framtiden är stora. 
– Vi har försökt lära oss så mycket som möjligt kring uppfödning och hur man tar till vara på insekterna. Det är mycket läsning av studier, men på sikt har vi tänkt börja med hydroponik, som är odling i vatten och växter i slutna system. Det kan göra så att man kan odla jordgubbar in i december, säger Joakim Frederiksen. 

Utöver produktion av foder har de även tagit fram ett helt organiskt gödsel från insektsspillningen som kallas Frass där försäljningen väntas börja vid nästa årsskifte med en smygstart av ett begränsat parti hos Piteå handel och trädgård redan nu till helgen.
– Vi har satt som mål att producera 100 kilo mask. Vi ser att det finns en framtid för insekter som proteinkälla. De bidrar med spillning och av det kan man göra ett gödsel som är helt naturligt producerat, säger Joakim Frederiksen.

Det kommer att hända en hel del med företaget de närmaste åren som berättar att det inte finns någon större konkurrens bland producenter i Sverige. 
– Det finns ett annat företag i Dalarna vad jag vet, men på tre år kommer det hända mycket och på fem år kommer det hända väldigt mycket, säger Joakim Frederiksen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!