Varje år får runt 10 000 svenska män beskedet att de har prostatacancer. Det gör den till den vanligaste cancerformen i Sverige och ändå är den skamlig för många drabbade.
Det har troligen att göra med biverkningarna av behandlingen som innebär bland annat förlorad potens.
Hälften av alla prostatacancerpatienter förlorar sin sexuella förmåga till följd av sin cancerbehandling.
- Men det är inget som drabbade män så gärna pratar om. Man skäms. Kvinnor är mycket bättre på att kunna tala om sin bröstcancer, säger Jan-Erik Nilsson, Prostatacancerföreningen i Norrbotten, ProPSA Norrsken.
Tabubelagt
Den största biverkningen av behandlingen som kan vara operation, strålbehandling eller hormonbehandling är försämrad erektionsförmåga.
- Efter fem år är i stort sett alla som fått behandling utan.
Ett annat tecken på att män inte vill tala om sin prostatacancer är det låga antalet medlemmar som föreningen har i Norrbotten. 129 medlemmar när man skulle kunna vara 2000, för så många är det enligt Jan-Erik Nilsson som har prostatacancer i Norrbotten.
- Det är synd att det ska vara så tabubelagt. Men det har att göra med att den sexuella förmågan försämras.
Prostataförbundet arbetar aktivt för alla mäns rätt till sex. Staten vill inte subventionera potensläkemedel till patienterna och det ifrågasätter Prostatacancerförbundet.
- En spruta som man sätter i penisroten för att få erektion ingår i högkostnadsskyddet, men den är betydligt krångligare än en tablett.
Subvention
Som det nu är, menar Prostatacancerförbundet, är det endast de mer välbeställda som har råd att köpa tabletter mot nedsatt sexualitet.
- Problemet drabbar ju inte bara mannen utan även kvinnan, säger Jan-Erik Nilsson.
Gunnar Pettersson är överläkare på urologen vid Sunderbysjukhus.
Han håller med förespråkarna och anser att patienter som blivit impotenta på grund av sin behandling borde få subventionerade potenshöjande medel.
- Subventionerna på Viagra togs bort då de missbrukades och kostade staten enorma summor. Sedan kan man ju fråga sig var gränsen ska dras för subvention. Vilka sjukdomar ska få och vilka inte? Även diabetiker kan få problem med potensen.
Mot screening
Däremot är överläkare Pettersson inte för screening av män som någon slags rutinkontroll.
- En av orsakerna till detta är att det inte går att fastställa om cancern man hittar är aggressiv eller passiv, alla måste behandlas med biverkningar som följd. Vi vill inte hitta alla med prostatacancer eftersom många kan leva utan problem med sin sjukdom.
Enligt Gunnar Pettersson är det svårt att bevisa att screening minskar dödligheten i prostacancer.
Lika många dör
- Det är lika många som dör i dag som på 60-talet. Runt 2 500 varje år. Vi vet att vi måste operera 20 för att bota en, många opereras i onödan.
Ungefär 10 till 15 procent dör oavsett vilken behandling som getts.
- Sannolikheten att man har prostatacancer när man är 80 år är 80 procent. Vid 60 år är sannolikheten 60 procent och så vidare. Uppemot hälften av de drabbade kan fortsätta leva obehandlade.