Landstinget står bakom projektet Kraftsamling.
- Ingenstans i Sverige finns en sådan bred medborgardialog som vi nu försöker ha för att ta reda på vad som är viktigt för en positiv utveckling i länet, säger landstingsrådet Kent Ögren (S).
I en region som domineras av tung industri räcker inte jobben för att få folk att stanna kvar i länet eller flytta hit.
- Bilden av Norrbotten är att vi är ett framgångslän med stora investeringar i gruvor, vindkraft och så vidare. För oss i den offentliga sektorn är den stora frågan om vi blir fler eller färre. Nu har vi haft en lång period i Norrbotten med minskad befolkning. Om vi har jobben, om arbetsgivarna skriker efter arbetskraft varför väljer folk ändå att inte bo här?
Projektstart i fjol
Projektet startade 2011 och pågår till 2015.
- Det är lätt att man bara träffar sitt fackfolk och vi vill, med Kraftsamling, vidga perspektivet på vad tillväxt är, säger Ingela Lekfalk, producent för Kraftsamling.
Personer kan mötas
Under projektets gång arrangeras sju konferenser, varannan gång i Luleå och varannan gång på någon annan ort i länet, dit vem som helst som är intresserad av tillväxtfrågor får komma. Senaste konferensen var i Haparanda i september och då var intresset så stort att man var tvungen att säga nej till 100 intresserade för att lokalen inte rymde alla.
- Konferenserna är avgiftsfria, det enda vi vill ha tillbaka är att man sitter med hela tiden och att man är engagerad i de rundabordssamtal som förs under lunchen.
Rundabordssamtal
De frågor som beslutats att satsa på är mångfald, integration, unga, jämställdhet och självbild. Mellan konferenserna möts alla ordföranden i rundabordssamtalen i ett tillväxtråd för att lyfta de frågor som kommit fram under konferensluncherna.
- Det är inte Kraftsamling som verkställer idéerna men vi ser till att rätt personer träffas för att kunna genomföra saker.
Nästa punkt för projektet är att knyta till sig ännu fler människor till tillväxtrådet.
- Jag får ofta kommentaren "är det nån verkstad eller är det bara snack?". Det är just sådana människor vi vill ha med. Det bygger på det enskilda engagemanget.
Vilka är då engagerade? Är det samma människor som syns i de flesta andra sammanhang som handlar om Norrbottens utveckling?
- Det är det som är tjusningen. När vi öppnade konferensen i Kulturens hus var det drygt 300 personer där. 100 av dem är personer som snurrar runt i olika grupper som jobbar med tillväxt och utveckling men 200 av de som var där har aldrig deltagit i någon konferens men var där för att säga vad de tycker är viktigt, säger Kent Ögren.
För att få in ännu fler människor med nya perspektiv har deltagarna fått en utmaning.
- Vi har sagt, ta hit någon som är olik dig, säger Ingela Lekfalk.
En annan viktig punkt för Kraftsamling är att skapa en samsyn på vad som behövs göras i länet.
- Vi vill att man ska vilja jobba med mångfald och integration inte att man måste göra det.
"Bra livsmiljö"
Ingela Lekfalk vill också att de konferenser som anordnas ska sprida ringar på vattnet.
- Om vi ska ha en förändring måste vi göra den tillsammans. Kraftsamling är ett ställe dit folk kan komma och få energi för att sedan gå tillbaka till sina kommuner eller sina föreningar.
Farhågan är, utan insatser genom projekt som Kraftsamling, att Norrbotten får en ännu större utflyttning.
- Vi som bor här redan vill ju också ha en bra livsmiljö, det är viktigt att man inte glömmer bort det.