Det har tidigare saknats bra metoder för att identifiera symptom som kan ha samband med vilka läkemedel som den äldre ordinerats. I samband med att särskilda boenden skulle införa läkemedelsgenomgångar skapades en efterfrågan för ett symptomskattningsverktyg.
- Det fanns ett antal instrument men inget hade genomgått tillförlitlighetstester för att ta reda på att man verkligen får svar på det man frågar efter, säger Mariann Hedström.
Snabb spridning
För några år sedan startade ett gediget projekt som slutligen fick namnet Phase-20, ett verktyg som Mariann Hedström utvecklade tillsammans med kollegor.
- Vi utgick bland annat från instrument som redan fanns och undersökte vilka de vanligaste symptomen var. Vi gjorde tillförlitlighetstester och publicerade sedan en vetenskaplig artikel där vi beskrev projektet, säger Mariann Hedström.
Bara några månader efter publiceringen rekommenderade Socialstyrelsen metoden och hösten 2010 användes skattningsskalan i flera landsting.
- Det blev som ett gigantiskt grupparbete, vi fick mycket reaktioner och många människor hade synpunkter på vad som kunde utvecklas, säger Mariann Hedström.
Nästa projekt
Phase-20 är främst framtaget för personer som själva kan medverka i bedömningen, vilket innebär att personer med exempelvis svår demens inte har möjlighet att delta i samma utsträckning. Det är anledningen till att nästa forskningsprojekt fokuserar kring just dessa personer.
- Det kändes inte riktigt bra när vi insåg att det även används för personer som inte själva kan vara en del av bedömningen. Många av de symptom som vi frågar efter är beroende av att den som upplever dem kan uttrycka sig kring det. Det är tillexempel svårt för en anhörig att se yrsel eller mardrömmar.
Tog hem Guldpillret
Dagens Medicins och Dagens Apotek delar sedan år 2010 ut ett pris, Guldpillret, för bästa initiativ till att förbättra läkemedelsanvändningen inom sjukvården. År 2012 vann projektet Phase-20 Guldpillret och Mariann Hedström var en av dem som tog emot priset.
- Det är oerhört roligt att få ett pris för något som faktiskt uppskattas av både äldre och vårdpersonal, att förbättra situationen för äldre är det man strävar efter så vi är väldigt glada för det, säger hon.
En ansvarig
Mariann Hedström tror att problemet med övermedicinering när det gäller äldre personer ofta handlar om att det är många olika specialister som förskriver preparat.
- Det finns en stor läkemedelsproblematik inom äldrevården, vårdtagaren behöver träffa många som skriver ut olika läkemedel som kanske inte fungerar ihop. Jag tror att det behövs någon som har ett övergripande läkemedelsansvar eftersom samordningen ofta brister, säger hon.