Projekt banar väg för aktiviteter

Välpreparerade och kreativa hopp i snöparken. Men även bilbingo, cykeltävling, bagageluckeloppis, nya vandringsleder och svampplockning. Mycket är på gång för att utveckla Lindbäcksstadion till en anläggning som ska passa alla, både sommar- som vintertid.

Med hjälp av pistmaskinen "shejpas" terrängparken i mittenbacken på Vallsberget. En park som uppskattas av både proffs och amatörer. Sedan årsskiftet pågår ett projekt med målet att gör Lindbäcksstadion och Vallsberget attraktivt året runt.

Med hjälp av pistmaskinen "shejpas" terrängparken i mittenbacken på Vallsberget. En park som uppskattas av både proffs och amatörer. Sedan årsskiftet pågår ett projekt med målet att gör Lindbäcksstadion och Vallsberget attraktivt året runt.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2012-03-26 06:00

- Alla ska känna att man kan vara på Lindbäcksstadion, det ska inte bara vara för proffs, säger Elisabeth Forsell, ungdomskonsult på Kultur och Fritid.

Sedan första januari är hon också projektledare för "Besökscentrum Lindbäcksstadion" - med målsättning att utveckla Lindbäcksstadion som besöksmål och bättre sälja in anläggningen. Detta i samarbete med cirka 25 föreningar i kommunen.

- Det är allt från PRO till Skidalliansen som är med, säger Elisabeth Forsell och berättar att man nyligen hade ett möte och "brainstormade" fram ett femtiotal idéer på saker man skulle kunna göra på Lindbäcksstadion.

Bilbingo och svamp
Några av planerna för att utveckla området är bilbingo, svampkvällar, bagageluckeloppis, en pilgrimsvandning (som kyrkan skulle arrangera) och cykellopp med start och mål på Lindbäcksstadion.

Planer finns också på att märka upp stigar och leder med exempelvis namn som "Fikastigen" eller "Blod svett och tårar" beroende på vad besökarna vill ha. En "fikastig" skulle kunna vara drygt två kilometer lång, varav 500 meter för rullstolsburna och sedan också en grillplats.

- Det ska finnas något för alla helt enkelt, säger Elisabeth Forsell som menar att det handlar om att utveckla området till ett besöksmål som inte bara är till för skidåkare.

Ökad tillgänglighet
Samtidigt ska det också finnas möjlighet för föreningar och entreprenörer att kunna tjäna pengar på sina idéer, i förlängningen ska också projektet, som pågår fram till oktober 2013, kunna skapa arbetstillfällen

Projektet ska öka tillgängligheten, kvalitén och servicen på anläggningen både för Piteborna och för inresande besökare. Det finansieras med hjälp av Leader, en metod för landsbygdsutveckling som betyder "samverkande åtgärder för ekonomisk utveckling på landsbygden".

Lokal förankring
Arbetsmetoden bygger på samverkan, nytänkande, lokal förankring, nätverk och partnerskap.

Spira Fyrkanten är ett av fem leaderområden i länet där Piteå kommun ingår. Totalt har man fått 950 000 kronor i stödpengar, varav merparten från Jordbruksverket samt en del av Spira Fyrkanten.

Spira Fyrkantens budget finansieras av Landsbygdsprogrammet (staten och EU), kommunerna i fyrkanten, Länsstyrelsen i Norrbottens och Norrbottens läns landsting.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om