"Kommer missgynna alla ni som bor i Norrbotten"

Trots att elproduktionen i Norrbotten ökar så riskerar länets elöverskott att vara borta på fem år om de tilltänkta industrisatsningarna blir av. Enligt nationalekonomen Magnus Henrekson kommer det här att innebära högre elpriser för småföretag och privatpersoner.

Nationalekonomen Magnus Henrekson menar att det kommande elbehovet kommer att få konsekver för de boende i Norrbotten. (Arkivbild)

Nationalekonomen Magnus Henrekson menar att det kommande elbehovet kommer att få konsekver för de boende i Norrbotten. (Arkivbild)

Foto: CHRISTINE OLSSON / SCANPIX

Piteå2023-01-01 20:30

Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi vid Institutet för näringslivsforskning, menar att det är orealistiskt att tro att elanvändningen i Norrbotten ska kunna växa från dagens dryga åtta till 107 TWh år 2050.

– Vi har ju hållit på i mer än hundra år för att bygga ut vårt elnät. Att då tro att man kan bygga ut elnäten på några år i en del av Sverige med en liten befolkning. Bara där visar det hur orealistiskt det här är, säger han och fortsätter:

– Sedan ska ju elen genereras också, hur ska man göra det? Det går inte att göra det med en instabil produktion som vindkraft då det bara blåser delar av tiden. Då måste man ha ännu större dimensionerade elnät eftersom det blir så stora skillnader i hur mycket man tar ut för att sedan klara av att tillverka vätgas.

Går det inte att importera stora mängder el?

– Från vem? Då ska ju någon annan producera den och det ska finnas el-ledningar över gränserna som klarar av att transportera elen. Det här är på en helt annan nivå som i dag inte existerar någon annanstans.

Magnus Henrekson menar att det kommer få konsekvenser för småföretagare och boende i Norrbotten om de tilltänkta industrietableringarna, med sina stora elbehov, blir verklighet.

– Alla de fina företagen i Skellefteå, Piteå och Luleå kommer att trängas undan då det blir en över-efterfrågan på arbetskraft och instabila och dyra elpriser. De fördelarna man haft kommer att vara borta. Elpriset kan bli hur högt som helst för det kommer alltid att finnas de som bara måste ha el.

Magnus Henrekson är en av de tyngsta kritikerna mot bland annat Hybrit där LKAB, SSAB och Vattenfall utvecklar ny teknik för att minska utsläppen genom fossilfri järnsvamps- och ståltillverkning. Men han har fått mothugg från bland annat LKAB och den tidigare näringsministern Anders Sundström som anser att kritiken mot projekten är felaktig och att grunden till kritiken är en kamp om elen.

– Ett obehagligt angrepp på norra Sverige, sa den tidigare Piteåbon till Norr media.

Så här säger Magnus Henrekson om kritiken.

– Det är många som kastat sig mot mig och sagt hur galen jag är. Men jag försöker bara säga att det här kommer missgynna alla ni som bor och driver företag i Norrbotten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!