Oskar Nordström Skans arbetar vid Uppsala universitet. På torsdagen deltog han i en arbetsmarknadskonferens arrangerad på Pite havsbad av SNS, studieförbundet näringsliv och samhälle i Piteå och Skellefteå.
– Jämfört med andra länder i EU är vår arbetsmarknad exceptionellt bra med hög sysselsättning och vi har den högsta andelen gymnasieungdomar i Europa som letar examensarbeten. Vi har den minsta löneglidningen, de högsta minimilönerna, lägsta andelen lågkvalificerade arbeten, men det finns ändå utmaningar, säger han.
Nordström pekar på att i Sverige har gapet växt tydligt mellan de som har jobb och de som inte har det.
– En svag regering och svaga fackföreningar bidrar till det, säger Nordström Skans till PT.
Det är inte enbart långtidsarbetslösa ungdomar som ligger risigt till. De över 55+ har låga odds att ta sig tillbaka till arbetsmarknaden om de blir uppsagda. Där är läget enligt professorn tuffare än om man är ung.
– Det lönar sig att arbeta. De som hamnar utanför har ett mycket större inkomstbortfall.
Nordström Skans som skrivit en bok i ämnet tillsammans med Stefan Eriksson och Lena Hensvik, har recept på hur det hela kan ordna upp sig. Det presenterades för arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) och finansminister Magdalena Andersson (S) förra veckan.
– Ett samtal med dem visade att det går åt rätt håll, men det går för sakta. Det är viktigt med tidiga utbildningsinsatser för både unga och äldre, säger författaren.
Han ser det som ett bekymmer att 23 procent av alla som söker till gymnasiet hamnar i det individuella programmet. Han efterlyser tätare kontakt mellan skola och arbetsplatser, inträdeskraven mot yrkesutbildningarna måste sänkas och man ska inte införa krav på högskolebehörighet i alla gymnasieämnen.
Vid konferensen berättar Tobias Lindfors, vd för Student consulting (ägare av Pite havsbad), om hur de lyckats rekrytera 10 000 studenter i Sverige som arbetar samtidigt som de studerar. Han pekar också på vikten av tidiga insatser för att få bland annat flyktingar in på arbetsmarknaden.
– I dag tar det i snitt sju-åtta år för en flykting att få ett jobb. Låg utbildning, höga krav och diskriminering bidrar till det, säger Nordström Skans.