- I Norrbotten har vi en enhetlig strategi och ett enda vårdsystem och tack vare det har vi en smidig kommunikation mellan länets sjukhus, sade landstingsrådet Agneta Granström.
Studiebesök
Hur denna samverkan fungerar kommer konferensens drygt 100 deltagare från en rad europeiska länder att få veta mer om vid lördagens studiebesök på Sunderby sjukhus. Förutom valda delar av sjukhuset kommer VAS, landstingets vårdadministrativa system, och NIM-projektet, Nätverksbaserad informationsplattform för vård och omvårdnad, att presenteras.- Redan 1999, då jag tillträdde som it-chef vid landstinget i Dalarna, var Norrbotten outstanding i fråga om kommunikation mellan länets sjukhus och vårdcentraler, sade Helene Richardsson, Agneta Granström och Jan-Erik Nygård, it-chef vid Norrbottens läns landsting, kunde bara suga i sig av berömmet.
Den sistnämnde tillade:
- Vårt landsting är ensamt om att fungera som en enda klinik och även tandvården utgör en integrerad del av vårdsystemet. Jag brukar säga till vår personal: "Ni ska vara förbaskat stolta över ert landsting!"
En av de medverkande vid konferensens första dag var dansken Henning Voss från Center for Sundheds-telematik i Odense. Han berättade att 98 procent av allmänläkarna i Danmark och 78 procent av specialisterna är implementerade i det danska hälsodatanätet MedCom. På området elektroniska recept ligger Viborg amt (län) i topp; där är numera 100 procent av alla recept som skrivs ut e-recept, inget annat tillåts.
Vinner tid
Allmänläkarna beräknas vinna 50 minuter per dag på att utnyttja elektronisk kommunikation.Via den nationella portalen Sundhed.dk, som vänder sig både till vårdpersonal och allmänhet, kan man lära sig mycket om sjukdomar samt förnya recept, beställa tid hos läkaren, få tillgång till sin egen journal och så vidare. Dessa senare, långtgående möjligheter har vi inte i Sverige, där Datainspektionen hårdbevakar medborgarnas integritetsskydd.
- De svenska lagarna måste anpassas till vår tid och de tekniska möjligheter till utbyte av information som finns i dag, tycker Helene Richardsson.