Problemfyllda hus kan bli ”Årets bygge”

Bostäderna hade spruckna golv, färg som släppte och problem med värmeystemet. Nu nomineras de ekologiska flerfamiljhusen på Lusthusbacken till ”Årets bygge 2019”.

En grushög är det enda som placerats på ytan där det skulle byggas småhus. För dyr prislapp lockade inte till köp.

En grushög är det enda som placerats på ytan där det skulle byggas småhus. För dyr prislapp lockade inte till köp.

Foto: Tommy Norin

PITEÅ2018-11-14 20:30

Tidningen Byggindustrin uppger att varje år nomineras 20 projekt som färdigställts under det senaste året till priset ”Årets bygge”. Förra året tog Östra länken i Luleå hem utmärkelsen. Hittills i år har 13 projekt nominerats. Bland dem finns de fyra husen på Lusthusbacken i Munksund. Det är det enda projekt som nominerats i Norrland förutom projektet Helios i Timrå.

I motiveringen för nomineringen av Lusthusbacken sägs bland annat att ”projektet har haft ekologi och innovation i fokus samtidigt som entreprenörerna utvecklat ett eget system för industriellt byggande”. Hyreshusen har byggts av Grönbo AB som ägs av Stenbackens trä i Hortlax, Glommershus och Polarrenen.

Det nominerade husprojektet har dock kantats av problem. I januari 2017 skrev PT om de två första ekologiska husen som gjorde att hyresgäster valde att lämna bostäderna på grund av spruckna golv, det fanns ingen golvvärme i toaletterna, trapphusen var dåligt målade och värmesystemen krånglade. Husen har fjärrvärme och i ett av dem hade Energimyndigheten gjort en pilotinstallation som gick ut på att en tekniker fjärrstyrde värmen i lägenheternas rum. Det visade sig inte fungera. Det skulle då lösas genom att varje hyresgäst skulle få en egen styrenhet.

Vidare dammade det från ventilationen, det saknades lister, delar av fasaden på ett hus var på väg att lossna och ett år efter inflyttningen såg området fortfarande ut som en byggarbetsplats.

Problemen orsakade också osämja mellan Grönbo AB och Piteå kommun.

I PT 19 januari sade Mattias Henriksson, vd för Stenbackens trähus, att ”kommunen hade upprättat en dålig detaljplan. Vi har i princip fått använda den mark husen står på. Vi fick föra ständiga dialoger kring vart vi exempelvis fick ställa cykelbodar och förråd och vi fick ingen information för övrigt om hur kringområdet ska se ut”.

Stadsarkitekt Florian Steiner tillbakavisade kritiken med att i samband med projektet bildades det arbetsgrupper där husbyggarna var med.

Mattias Henriksson kommenterar nomineringen:

– Det är förstås roligt. Detta är ett projekt som vi arbetat länge med.

Han poängterar också att problemen var koncentrerade till de två första husen där det bland annat var problem med färgen. I de två återstående husen har byggarna använt en annan färg och de har också ett annat styrsystem för värmen.

Vinnaren av ”Årets bygge” utses vid Åretsbyggegalan den 26 mars på Cirkus i Stockholm. Den arrangeras av tidningen Byggindustrin, Business Arena och Svensk byggtjänst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om