Problem väntar när Telia släcker ner

Telia släcker ner det fasta nätet i flera av kommunens byar till fördel för vad de kallar för ”framtidens nät”, alltså mobil telefoni och bredband. Något som inte fungerar för alla.

Jobbar hemifrån. Johan Hedin har byggt ett kontor som inte går att använda om han måste byta till 4g.

Jobbar hemifrån. Johan Hedin har byggt ett kontor som inte går att använda om han måste byta till 4g.

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2016-04-29 19:00

Videon är inte längre tillgänglig

Både Johan Hedin och hans fru arbetar mycket hemifrån och om inget riktigt alternativ dyker upp så oroas han över hur de ska klara av det. Johan arbetar som säljare och hans närmaste kontor ligger i Stockholm. Han kommer bli tvungen att hyra kontorslokaler i Piteå om det nuvarande bredbandet försvinner, för de trådlösa lösningarna fungerar inte.

– Bara sån sak som att om det är dåligt väder på vintern och det börjar snöa, då försvinner uppkopplingen. Jag har provat arbeta hemifrån under sådana förhållanden och det går inte, varken med den datamängden eller med så ostabil uppkoppling, säger Johan Hedin, boende på Renön.

Ett problem med dagens mobila lösningar är att de alltid är begränsade till en förhållandevis liten datamängd per månad och behöver man fylla på kostar det oftast skjortan. En vanlig högsta gräns är 100 gigabyte per månad och i dag kan en timmas högupplöst filmtittande genom internet ta mellan 3-7 gigabyte per timme.

– Vi är 80 stycken som bor här ute och en absolut majoritet har internet via ADSL. Problemet är att har man en fast internetuppkoppling och lever ett modernt liv så har inte mobila abonnemang de datamängder som behövs. Det krävs inte mycket för att man ska använda fem gigabyte om dagen i snitt, säger Johan Hedin.

En annan som provat olika mobillösningar är Lars Ögren som också bor i området.

– Man får låna hem och testa om det fungerar bra men det har inte fungerat alls för mig. Mottagningen är helt värdelös, även för mobiltelefon. Det går bra att ringa hos grannen 40 meter bort, men inte hos mig, säger Lars Ögren.

Till saken hör också att både Johan och Lars kopplat in sina hus på Telias kopparnät de senaste åren. Kostnaden för det är 7500 kronor, plus moms.

– Och då var kabeln redan dragen in i huset. Men det var det minsta som de kunde ta för det. Och nu ska de redan ta bort det, säger Lars Ögren.

På Piteå kommuns hemsida skriver man att ”Piteå kommun arbetar aktivt för att landsbygden ska få tillgång till snabb och säker bredbandsanslutning” och att ”Med tillgång till bredbandsbaserade tjänster har flera möjligheter att bo och arbeta på landsbygden på samma villkor som invånare i staden.” Johan har varit i kontakt med Piteå Energi redan för ett år sedan om möjligheten att få fiber utdraget i området, men det kommunägda bolaget säger att de boende är för få trots att de i dagsläget är cirka 45 som är intresserade av tjänsten.

– De säger att vi måste vara minst 80 som är beredda att betala för att dra in fiber. Det är väldigt underligt då vi inte ligger långt bort från stan. Det är tillväxt här, men ändå vill man stänga av oss från internet. Det rimmar inte bra med vad kommunen själva har sagt, säger Johan Hedin.

Svante Blomqvist är en av de som har tomter på gång för att exploatera området och säger också att han tror att Piteå Energi kommer att dra fiber dit för de tomterna. Det är dock fortfarande ett par år bort.

– Det är många tomter på gång där ute nu, runt ett hundratal som ska upp i nämnden i princip nu, säger Svante Blomqvist.

Från Johans perspektiv så är det redan nu för sent påkommet om Telia ska klippa kopparlinan redan i maj nästa år.

– Får vi ett positivt besked i höst så är det i allra bästa fall klart nästa höst om allting klaffar och då hinner det ändå bli ett ganska stort glapp där det inte kommer att funka för många, säger Johan Hedin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om