Under några veckors tid, mellan höstlovet och jullovet, har fem elever tillsammans med sina lärare byggt en stuga som sedan fraktas till Piteås vänort Saint Barthélemy. Detta för att bli ett bestående minnesmärke över öns svenska arv.
Stugan är cirka 50 kvadratmeter stor och är inspirerad av Öjeby kyrkstugor, den ska fungera som samlingslokal.
Den 21 december skickades stugan iväg i moduler, planen var sedan att eleverna och lärarna skulle resa efter och montera upp den på plats.
– Den är framme i St Barth den andra februari, tanken var att vi skulle åka ner den 13 och börja montera upp stugan den 15 februari, men nu får vi hur de blir, säger Lars Eriksson, lärare på Byggprogrammet.
På platsen där stugan ska byggas har man nämligen hittat arkeologiska fynd, en undersökning ska nu göras och handläggningstiden beräknas ta cirka två veckor beroende på vad man hittar. Husmodulerna får istället placeras i en lagerlokal i väntan på klartecken.
– Vi är besvikna allihopa, men det är något som vi inte kan påverka, säger Lars Eriksson.
En plan är att åka ner före påsk istället.
– Men för att det inte ska kollidera med elevernas utbildning så lutar det mer och mer mot att det blir nästa höst istället, efter orkansäsongen som är mellan juli och september, säger Lars Eriksson som poängterar att det i så fall blir samma elever som får följa med.
St Barth står för alla kostnader.
Andrée Persson och Hampus Öström, är två av eleverna som skulle ha följt med ner till St Barth i februari.
– Lite trist är det, men kul ändå att det blir av framåt förhoppningsvis, säger Andrée.
– Man var taggad för att få åka, men det känns bra att det verkar lösa sig med kostnader och annat till hösten istället, säger Hampus som liksom André tycker resan ska bli "superkul".
För cirka ett år sedan drog projektet med Piteåhuset igång med skypemöten, konstruktionsmöten och planering.
– Det har varit mycket utmaningar, framför allt materialmässigt. Det tropiska klimatet med orkaner och termiter påverkar materialvalet, vi har fått bygga allt i tryckimpregnerat. Det har varit mycket speciallösningar, specialmaterial och specialbeställningar, säger Lars Eriksson som berömmer eleverna sätt att lösa problem.
– Det har varit otroligt kul att jobba med dom, de har varit så duktiga och engagerade.
Piteå har redan ett hus från St Barth, det står vid vattnet nedanför Stadshuset.