– Behandlingen av Kerstin Nordmark är ingen engångsföreteelse. Det har varit fler allvarliga misstag. Vi tror att det handlar om strukturella problem och att det brister i arbetsledningsansvaret, säger Larry Nilsson.
Hur tänker ni då?
– Det är märkligt att alla hälsocentraler har en egen verksamhetschef, men så är det inte när det gäller länets akutmottagningar, säger Östen Berglund.
– Jag tror att de högsta cheferna som sitter i Luleå inte har en aning om hur det fungerar på golvet, säger Christina Oscarsson, ordförande för PRO Munksund.
Den 28 april planeras ett medlemsmöte där de här frågorna ska tas upp och i förlängningen planeras en skrivelse riktad till den samlade regionstyrelsen.
– Vi vill få till en ändring. Åker man till akuten så är man ganska dålig, särskilt vi som börjar komma upp i åren. Då vill man tas emot med respekt. Att inte ens få träffa en läkare är ett underbetyg. I vart fall kan man kräva att en sjuksköterska med delegationsrätt fattar rätt beslut, säger Christina Oscarsson med hänvisning till fallet med Kerstin Nordmark som skickades hem med brutet lårben utan att få träffa någon läkare.
Kerstin Nordmark har nu anmält sin traumatiska upplevelse på akuten i Piteå och händelsen ska utredas av Ivo (inspektionen för vård och omsorg).
– Det är viktigt att anmäla fel. Visst kan det handla om individuella misstag, men vi tror inte att det främst är personalens fel. Det handlar mer om tydliga riktlinjer och kanske också om personalbrist, säger Sture Oscarsson.
Ulla-Britt Eklund berättar om ett annat fall som är snarlikt det som Kerstin Nordmark råkade ut för.
– För ett år sedan trampade en väninna till mig snett i en trapp och kände att det gick illa med fotleden. Hon fick skjuts av maken till akuten, men där blev det stopp. Hon uppmanades att åka till sin hälsocentral, trots att det var stängt där. Först dagen därpå fick hon hjälp med sin brutna fotled.
Åke Engman berättar att när studiecirkeln "Hälsan i behåll" genomfördes kom många mindre goda exempel upp och det finns en samstämmig känsla av att äldre, särskilt kvinnor, behandlas sämre av vården.
– Det måste till en ändring överlag i vården och situationen på akuten i Piteå måste utredas.
PT har sökt Helena Fredriksson Ågren, verksamhetschef för länets samtliga akutmottagningar.