- Vi tycker inte man ska avveckla särskilda boenden bara för att de inte är ekonomiska. De är väldigt intressanta för dem som bor där och de måste få välja själva, säger Hedberg.
Ordförande Lars Hedberg, vice ordförande Aina Boström, kassör Rolf Andersson och ombudsman Barbro Sandberg hade många synpunkter på kommunens agerande gentemot äldre. Bland annat tycker de att det är fel att man måste komma upp till 35 timmars hemtjänst i veckan innan man kan få en plats på ett äldreboende.
- Många tillfrågade vill bo hemma så det satsas mer på hemtjänsten men man tänker inte på att de kanske inte mår bra, säger Andersson.
Sandberg fyller i:
- I de flesta kommuner i Norrbotten höjer man ribban för att få flytta in på ett boende. 35 timmars hemtjänst i all ära men under 24 timmar hinner det hända mycket. Äldre kan känna sig ensamma, oroliga och ängsliga. De ska ha möjlighet att beredas en plats på ett boende innan de är helt slut.
Trots missnöjet vill Sandberg framhäva de anställda inom
äldreomsorgen.
- Personalen gör ett fantastiskt arbete. Vi måste höja deras status och de borde få möjligheter att utvecklas, säger hon.
Undersökning
Representanterna ville inte peka ut någon särskild kommun som skär ner på boenden men menar att det görs i Norrbotten generellt.- Vi har inte gjort någon undersökning. Men vi hör att det är så av våra medlemmar, säger Andersson.
Under presskonferensen väcks iden att undersöka hur det verkligen ligger till och Lars Hedberg och Rolf Andersson var rörande överens om att det är genomförbart.
- Det skulle vara fort gjort att skicka ut frågor, säger Hedberg.
Ombudet Barbro Strandberg berättar att ett arbete om pensionärers framtida visioner startats. Hittills har undersökningen visat att prioritet ett varit bostäder. Runt om i länet har flera studiecirklar och diskussioner anordnats om just boende. Hedberg förklarar att intresset och oron har lett till att det togs upp under årsmötet.
Det antagna uttalandet kommer nu att skickas ut till alla PRO-föreningar samt kommunerna i länet. Rolf Andersson sticker inte under stol med att frågan diskuteras just nu i läglig tid till riksdagsvalet i september.
- Det är ett sätt att skapa opinion. Pensionärer är en stor potentiell väljargrupp och det här är en viktig samhällsfråga, säger han.