– Om det inte varit för den nedgången så hade prisutvecklingen legat på över 50 procent, säger Stefan Bergstedt, mäklare på Fastighetsbyrån i Piteå.
Vad är förklaringen till prisnedgången det senaste året?
– Den 45-procentiga ökningen kan till stor del härledas till åren 2014-2017. De senaste åren har präglats av ett begränsat utbud. Varför det är så är svårt att veta, det varierar år från år. Nu är ju årets säsong precis i startgroparna.
Är efterfrågan på fritidshus i Piteå större än utbudet?
– Nej, det är ganska bra balans mellan utbud och efterfrågan.
Finns det heta områden?
– Strandnära är alltid attraktivt och det finns gott om vatten i en kustkommun som Piteå. Dessutom vet vi att många söker fritidshus som inte är så långt från tätorten. Max två mil, ibland anses till och med Jävre som för långt bort, säger Stefan Bergstedt.
Men en 45-procentig ökning av snittpriset är ganska mycket. Nu (2018/19) ligger medelpriset på ganska precis 1,5 miljoner kronor. Medelpriset kan, förstås, påverkas ganska mycket om det säljs några riktigt dyra fritidshus.
I Kalix kommun har priserna ökat med hela 75 procent de senaste fem åren. Här får man i snitt betala 989 000 kronor för ett fritidshus.
– Nu kan inte jag marknaden i Kalix, men det är ju en kustkommun som Piteå. Jag törs nog ändå säga att priserna är betydligt lägre inåt landet, säger Stefan Bergstedt.
Motsatsen till Kalix är Luleå. Där har priserna bara stigit med fem procent och snittpriset för ett fritidshus är cirka 250 000 kronor lägre än i Piteå. I Boden steg snittpriset med 25 procent till cirka 665 000 kronor.
Snittpriset i länet ökade med 14 procent. Kan jämföras med 17 procent i riket.
Alla siffror är framtagna av Svensk Mäklarstatistik och jämför försäljningspris på alla fritidshusförsäljningar gjorda mars 2013 – februari 2014 med samma period 2018/2019. Bara de kommuner som har minst tio försäljningar under någon av perioderna är redovisade. Det är anledningen till att bara Piteå, Luleå, Boden och Kalix finns med av länets kommuner.