Prishöjningar har förändrat norrbottningars köpvanor

Inflationen, höga räntor och dyrt bränsle har fått många att ställa om sin konsumtion och förändra sina levnadsvanor. Vissa avstår från fredagssnacksen och släcker lampor medan andra går och cyklar istället för att ta bilen.

Veckoplanering av matinköp, färre bilresor, aktivt sökande efter extrapriser och second hand. Många Piteåbor vidtar åtgärder i prishöjningstider.

Veckoplanering av matinköp, färre bilresor, aktivt sökande efter extrapriser och second hand. Många Piteåbor vidtar åtgärder i prishöjningstider.

Foto: Kollage

Piteå2022-10-18 19:00

I Norrbotten har drygt hälften av konsumenterna minskat sina inköp av vissa varor till följd av prishöjningarna. Minskade inköp av snacks och delikatesser är vanligast – det har 19 respektive 23 procent av konsumenterna dragit ner på. Däremot är det bara elva procent som uppger att de har minskat sina inköp av etiskt producerade livsmedel. Det visar en Sifo-undersökning.

undefined
Många Piteåbor har förändrat sina inköpsvanor i takt med att priserna gått upp.

Av de tillfrågade i länet är det 72 procent som handlar Fairtrade-märkta varor alltid, ofta eller ibland. Bara i Uppsala och Västra Götalands län är konsumtionen av schysst producerade varor större.

– Det är glädjande att många konsumenter fortsätter att välja varor som producerats med respekt för mänskliga rättigheter och miljö. Trots tuffare tider är det tydligt att hållbar konsumtion är viktigt för många, säger Cecilia Ceder, vd för Fairtrade Sverige. 

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 30 september–6 oktober 2022. Totalt intervjuades 3 109 personer i åldern 16–9 år över hela Sverige.

undefined
Smittskyddsläkare Anders Nystedt släcker lampor och använder bilen mindre. (Arkivbild)

Inflation, höga räntor, energikris och höga bränslepriser påverkar de flesta. Många tänker till mer innan de handlar, planerar sina inköp och avstår från vissa saker som blivit alltför dyra. PT ställde frågan: Vad sparar du in på?, till ett antal Piteåbor. Så här svarade de:

Anders Nystedt, smittskyddsläkare:

– Under pandemin drog jag in mycket på restaurang- och krogbesök och dessa är fortfarande ganska sällsynta. Då det gäller livsmedel avstår jag inte från något särskilt för att jag inte har råd men jag väljer gärna närproducerat. Sedan är ju bensinen hiskeligt dyr så jag använder bilen lite mindre. Jag tänker också på att släcka lampor i rummen där jag inte är.

undefined
Karina Viktorsson på Röda lyktan letar extrapriser och gör storkok, vilket hon inte gjorde innan. Hon försöker också dra ner på elförbrukningen. (Arkivbild)

Karina Viktorsson, kaféägare Röda lyktan:

– Jag använder mindre el och har till exempel släckt utebelysningen. När jag handlar mat kollar jag in vilka extrapriser det finns och gör storkok som jag inte gjorde förr.

undefined
Fredrik Nilsson har börjat veckoplanera sina matinköp efter att han märkte hur kostnaden för mat drog iväg ordentligt. (Arkivbild)

Fredrik Nilsson, festivalgeneral PDOL:

– Jag använder utgiftskollen och har märkt att vi lägger extremt mycket pengar på mat, därför veckoplanerar jag matinköpen för första gången i mitt liv. På måndagar kastar jag mig över bladen med erbjudanden. Sedan har jag börjat avyttra en del saker och på det sättet tänkte vi finansiera semestern 2023.

undefined
Magdalena Pajala köper få nya saker numera. Istället använder hon det hon redan har eller handlar second hand. (Arkivbild)

Magdalena Pajala, före detta elitskidåkare/egen företagare:

– Jag har reflekterat mycket kring konsumtion och köper numera sällan nytt. Vi använder det vi har och handlar en del second hand. Då det kommer till mat är den väldigt viktig för mig och jag tycker att det finns annat att spara in på. Jag vill ge min kropp bra energi och väljer helst ekologiskt. Vi har också investerat i solceller som jag hoppas ska sänka elräkningen på sikt.

undefined
Talangvinnaren Micke Holm tycker det blivit väldigt dyrt att tanka bilen och går eller cyklar därför så mycket han kan istället. (Arkivbild)

Micke Holm, Talangvinnare:

– Då det gäller matinköp kommer jag inte på något särskilt jag avstår ifrån för att det blivit för dyrt. De höga bensinpriserna tycker jag dock är mycket kännbara så jag går och cyklar mycket mer än tidigare. Det är tufft att tanka.

undefined
Kata Nilsson har slutat med spontaninköp av kläder och kör allt mindre bil. Kaffe kan hon dock inte sluta med hur dyrt det än blir. (Arkivbild)

Kata Nilsson, blivande kommunalråd:

– Jag undviker att göra spontaninköp av kläder och sånt och jag använder bilen så lite som möjligt. Men det är inte bara för att det blivit dyrare utan också för att vi är mitt i en klimatkris. Kaffet är dyrt men det kommer jag aldrig att sluta dricka hur dyrt det än blir.

Norrbottningars köpvanor

Så har invånarna i Norrbottens län minskat sina inköp. Frågan som ställdes var: Har du minskat dina inköp av någon av dessa varor på grund av prishöjningarna? (Rikssiffror inom parentes) 

Delikatesser: 23 % (29 %)
Snacks: 19 % (19%)
Kött: 18 % (24%)
Ekologiska livsmedel: 15 % (22 %)
Godis: 13 % (18%)
Rättvisemärkta/etiskt producerade livsmedel: 11 % (14 %)
Lokalproducerade varor: 10 % (11 %)
Annat: 5 %
Frukt och grönt: 3 % (14 %)
Inget: 48 % (45 %)
Nämnt något (netto): 52 % (55 %)

Källa: Kantar Sifo

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!