Prishöjning ger mjölkbonde framtidstro

MJÖLK. I september i fjol hade mjölkbonden Johnny Långström i Roknäs beslutat att avveckla sin mjölkproduktion helt. Lönsamheten var för dålig. Men så beslutade Norrmejerier att höja mjölkpriset och allt hamnade i ett nytt läge.

Piteå2008-01-11 00:00
ROKNÄS (PT)- Jag hade tänkt att gå över till köttdjursproduktion och hade just varit nere i Västerås och tittat på en fin besättning av charolais, som är en tung köttras. Men jag hann inte mer än komma hem förrän informationen om mjölkprishöjningen kom, berättar Johnny Långström hemma vid köksbordet på Klockargården i Roknäs, en gård som han köpte 1996 tillsammans med sin bror Torgny (denne har dock lämnat företaget och arbetar numera som ekonomisk rådgivare på LRF Konsult i Piteå).

Först höjde mejeriföreningen priset till bönderna med 65 öre och sedan beslutade man om ytterligare en höjning med 25 öre i november. Från årsskiftet är grundpriset därmed uppe i 3,55 kronor per kilo, det högsta pris som Norrmejerier har betalat sina medlemmar hittills.

420 000 kronor mer

På Klockargården producerar man cirka 350 ton mjölk om året. Prishöjningen innebär 420 000 kronor mer i intäkter om året.

Samtidigt har kostnaderna ökat, framför allt har foderpriserna stigit. Men intäktsökningen täcker ändå gott och väl kostnaderna för en anställd. Johnny Långström har en halvtidsanställd som han är glad att kunna behålla tack vare den förbättrade ekonomiska situationen. Arbetsdagarna är nog så långa ändå och Johnny vill kunna vara tillsammans med familjen och sina två barn, 5 och 8 år gamla, så mycket som möjligt.

För bara tre månader sedan såg Johnny alltså ingen möjlighet att fortsätta som mjölkbonde. Efter moget övervägande, tankarna har funnits där de sista två åren, hade han beslutat att ändra inriktning och gå över till köttproduktion, som i varje fall kräver mindre skötsel.

Var nere i 12 kor

I våras började avvecklingen av besättningen som då bestod av 39 mjölkkor. Antalet hade hunnit decimeras till tolv djur, varav hälften skulle gå till slakt, när mjölkprishöjningen aviserades och Johnny vågade börja satsa igen. I dag finns 28 mjölkkor i ladugården, som är av traditionell typ med uppbundna djur. Förhoppningsvis kommer det att stå 38-39 kor i fuset redan nästa månad.

- Det hade varit tråkigt att behöva sluta med mjölken, bland annat med tanke på att man lagt ned en massa arbete på att få fram bra djur, säger Johnny Långström.

Från Tornedalen

De nya djuren kommer till stor del från Tornedalen, där många har slutat med mjölkproduktion på senare år. I Piteå gick priset på livdjur upp med 2 000 kronor så snart informationen om prishöjningen på mjölk meddelades.

Nu finns funderingar på att bygga om och ut ladugården; det blir i så fall en anläggning med lösdrift, gärna mjölkningsrobot, och totalt 70 platser. Att Norrmejerier beslutat om en ersättning med 1 500 kronor per ny båsplats tycker Johnny Långström är en positiv signal. Bidraget har dock knappast någon avgörande betydelse för dem som står i begrepp att bygga ut, då en ny båsplats kostar mellan 50 000 och 60 000 kronor om man bygger billigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om