I tobaksjättens snusfabrik går produktionen på högvarv inför en höjning som innebär 6-8 kronor mer per dosa för dem som använder lössnus och 3-5 kronor mer för portionssnusarna.
Prishöjningen beror både på att tobaksskatten höjs till 336 kronor per kilo från och med 1 januari 2008 och på att marknadsdominerande Swedish Match (89,8 procent av den svenska snusmarknaden) själv passar på att höja.
Det är andra året i rad som priset på snus höjs rejält och i fjol hamstrades 13-14 miljoner dosor.
Förra året såldes totalt omkring 220 miljoner dosor på den svenska marknaden. I pengar räknat köper svenskarna snus för cirka 5,5 miljarder kronor om året.
Över 1 miljon personer snusar i Sverige. En femtedel är kvinnor.
Snustillverkaren Fiedler & Lundgren, tvåa på den svenska snusmarknaden, har låtit tillfråga närmare 600 snusare om vad de tänker göra när priset på prisen nu åter rakar i höjden. Av de svarande uppger 11 procent att de tänker försöka dra ned på sitt snusande.
Men 44 procent rycker på axlarna och säger att skattehöjningen inte påverkar dem över huvud taget. Tre fjärdedelar, 75 procent, kommer att försöka hitta en billigare butik att handla snus i och drygt 40 procent tänker öka sina inköp av lågprissnus. Nästan en tredjedel, 31 procent, säger att de kommer att hamstra inför prishöjningen.
Magnus Wiklund, Kioskpiraten i Piteå, bekräftar att det pågår en hamstringsvåg, men säger att den inte är och knappast kommer att bli lika kraftig som fjolårets smått hysteriska hamstrande. Vid förra årsskiftet ökade priset på en dosa snus med upp till 10 kronor.
två och tre stockar i famnen. Snus lär gå utmärkt att frysa in, gärna med ett extra lager plastfolie innanför fryspåsen.
Magnus Wiklund räknar med att den stora rusningen kommer under mellandagarna, när allt fler snusare fått klart för sig att en kännbar prisstegring står för dörren. Han tror att kommande prisstegringar kommer att få fler att sluta snusa.
Swedish Match tillverkar även ett nikotinfritt snus, Onico, men företaget höjer priset på den typen av prilla också, berättar Magnus Wiklund.