Priset avgjorde - Desirée valde flyget före tåget

Många upplever att tåget blivit dyrare sedan SJ övertog Norrlandstrafiken.- Det är priset och tiden som avgör vad man väljer. I dag kan inte SJ konkurrera med flyget på någon av de två punkterna, säger Desirée Öhman.

SJ har ett rörligt prissystem. Tidigare operatören Veolia körde med ett fast. Det har skapat ett visst missnöje bland resenärerna som upplever att biljetterna blivit dyrare. Men SJ hävdar att den som är ute i god tid kan göra riktiga fynd.

SJ har ett rörligt prissystem. Tidigare operatören Veolia körde med ett fast. Det har skapat ett visst missnöje bland resenärerna som upplever att biljetterna blivit dyrare. Men SJ hävdar att den som är ute i god tid kan göra riktiga fynd.

Foto: Therese Hedman

PITEÅ2008-07-25 06:00
Själv ska hon på en gospelfestival i augusti.
- Först hade vi tänkt boka tåg till Stockholm. Både av miljöskäl och att man befinner sig mitt i city när det är dags att kliva av. Vi tog också för givet att tåget skulle vara billigare än flyget.
Men så visade det sig inte vara. Åtminstone inte i Öhmans fall.
- Det skilde faktiskt några hundra kronor till flygets fördel. Då har vi även räknat in kostnaden för flygbussarna från Arlanda in till centrala Stockholm.
300 kronor billigare
Resan bokades i början av juli. Priset för tåg, Älvsbyn - Stockholm tur och retur, skulle ha blivit 1 600 kronor med liggvagn. Kostnaden för flyg från Luleå till Arlanda, inklusive flygbussar, landade på 1 300 kronor.
- Har man som jag varit mammaledig så har priset betydelse. Jag har ingen ekonomisk möjlighet att ta vad som helst. Därför var valet i detta fall ganska enkelt. Restiden blir kortare och jag slipper packa sängkläder och matsäck. Men om tåget varit billigare hade jag valt det alternativet. Reser man med vänner är det ganska mysigt att åka nattåg tillsammans i en liggvagn. Jag ställer inga krav på lyx.
SJ övertog Norrlandstrafiken på järnväg från Veolia Transport den 15 juni i år.
Innan Veolia sköttes persontransporterna till och från Norrbotten av Tågkompaniet.
Men senaste upphandlingsrundan vanns av SJ som inte trafikerat sträckan sedan år 2000.
Det grymtas en del bland resenärerna. SJ har infört ett nytt så kallat progressivt pris-system på sina biljetter.
Veolia körde fasta priser med ett litet tillägg under jul, påsk och högsommaren. Ordinarie taxa på sträckan Luleå - Stockholm var: sittplatser 399 kronor, liggplats 599 kronor och sovplats 799 kronor.
- Vår policy var att alla skulle åka billigt och att vi inte skulle köra med lockpriser, säger Stefan Bengtsson, försäljningschef på Veolias division tåg.
Student-oro
En annan sak som förändrats är att tågen från Norrbotten inte åker in i Umeå. Det har oroat studenter som ibland reser till och från Norrlands största universitetsstad. Men där lovar SJ att pendeltåg ska möta upp i Vännäs i direkt anslutning till turerna.
- Det gör vi för att spara tid på hela sträckan för dem som åker från Norrbotten till Stockholm. Vi anser det vara smidigaste lösningen, säger Ann Sofie Bäck, pressinformatör på SJ, som också berättar om bolagets nya prissystem (se artikel intill).
SJ:s historia
1856: Statens Järnvägar, SJ, bildas.
1871: Stockholms Central invigs.
1894: Sverige får sin första restaurangvagn. Resenärerna på sträckan Uppsala - Gävle får pröva nyheten först.
1939: Riksdagen beslutar att alla enskilda järnvägar ska övertas av staten.
1988: Statens Järnvägar delas upp i Banverket och affärsverket Statens Järnvägar, SJ.
1990: Premiär för snabbtåget X 2000
1995: Järnvägsnätet öppnas för fri konkurrens. Bara ett par procent av trafiken går till andra operatörer. Först flera år senare börjar SJ förlora avtal i större omfattning.
2000: SJ delas upp i sex olika bolag. Nya SJ AB får ansvar för persontrafiken. Övriga bolag är godtransportören SJ Green Cargo, fastighetsförvaltaren Jernhusen, serviceoperatören TraffiCare, system- och underhållsföretaget EuroMaint och IT-företaget Unigrid. Detta år svarar SJ bara för 40 procent av persontrafiken i landet.
2002: Akut ekonomisk kris för SJ.
2004: SJ visar vinst för första gången på länge.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om