Prisad för cancerforskning

Pernilla Lagergren från Bodsjön, som blev Karolinska institutets yngsta professor för fyra år sedan, har nu belönats med Anders Jahres medicinska pris till unga forskare.

Pernilla Lagergren, ursprungligen från Bodsjön, har fått Anders Jahres medicinska pris på 400 000 norska kronor.

Pernilla Lagergren, ursprungligen från Bodsjön, har fått Anders Jahres medicinska pris på 400 000 norska kronor.

Foto:

PITEÅ2015-10-20 14:44

När Pernilla Lagergren arbetat som sjuksköterska för matstrupscancer­patienter i sex år, så väcktes ett intresse att veta mer för att kunna hjälpa patienterna att må bättre. Hon ”halkade” in på en doktorandutbildning. Tre år senare, år 2006, hade hon sin avhandling klar.

Arbetet följdes upp med en tids forskarstudier i Storbritannien. Sedan blev det i snabb följd anställning som forskarassistent 2008 och universitetslektor 2010. Den 1 oktober, 34 år gammal, befordrades hon till professor i kirurgisk vårdvetenskap vid institutionen för molekylär medicin och kirurgi vid Karolinska institutet. Den yngsta professor som institutet haft.

Hedrande

Nu belönas hennes forskning kring cancerpatienter med Anders Jahres medicinska pris på 400 000 norska kronor (som hon delar med en annan forskare vid Oslos universitetssjukhus).

– Känslan är ju obeskrivlig nästan, det är otroligt hed­rande att få ett så stort pris, säger Pernilla Lagergren.

Samtidigt anser hon det viktigt att säga att forskning inte är något ensamarbete utan ett samarbete med en forskargrupp, det är många bakom resultaten.

Hon berättar att forskningen handlar om hur man förbättrar livskvaliteten för personer som har behandlats för matstrupscancer. Det är första gången som det här priset delas ut för den här typen av forskning.

– Vi använder oss av patienternas egna upplevelser genom att de får besvara välbeprövade enkäter om olika aspekter på livet. Både hur det fungerar fysiskt och psykiskt hur man upplever sin situation.

Livskvalitet

Projektet kring patienter som behandlats för cancer i matstrupen har slutdatum 2023. Tills dess forskas det bland annat kring hur patienternas livskvalitet kan förbättras, som att motverka svårigheter att äta efter operationerna men även hur man mår psykiskt.

– Vi håller på att samla information om psykosociala problem, många patienter får psykiatrisk diagnos efteråt. En tredjedel får exempelvis utskrivet anti­depressiva. Det vi har dragit slutsats om är att patienterna behöver ett samtalsstöd i samband med diagnosen och efteråt.

Hon berättar att i projektet ingår även att göra hembesök hos patienter ett år efter operationen.

– Besöket tar cirka två timmar. Där sköterskan frågar om livskvalitet, symtom, behov av stöd och information, ångest och depression, rädsla för återfall och även positiva utfall av sjukdomen. Även anhöriga får besvara enkäter.

När Pernilla Lagergrens forskning har bidragit till ett bättre liv för cancerpatienter är målet nått. Då har hon förmodligen också skaffat sig nya.

Pernilla Lagergren

Pernilla Lagergren är uppvuxen i Bodsjön, Svensbyn, och hette Wiklund som flicka.

Ålder: 38 år.

Gratuleras till: Sin banbrytande forskning har hon fått Anders Jahres medicinska pris till unga forskare på 400 000 norska kronor (delas med en annan forskare vid Oslos universitetssjukhus).

Arbete: Professor vid Karolinska institutet, gästprofessor vid Kings college i London.

Familj: Maken Jesper, dottern Siri, sonen Harald och bonusbarnen Katarina och Fredrik.

Intressen: Familjen och barnen. Utöver det tränar hon inför Svensk klassiker. Tycker triathlon är jätteroligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om