En undersökning från 2013 visar att långtidspreventivmedel har ökat. En stor del av ökningen beror på subventionen av preventivmedel som infördes 2012 i Norrbottens län. Ungdomsmottagningarna jobbar för att öka användningen av långtidspreventivmedel som tillexempel spiral och p-stav.
– I början vill oftast unga kvinnor ha p-piller, men fler och fler byter sedan till långtidsverkande preventivmedel, säger Elisabet Marklund, barnmorska på ungdomsmottagningen i Piteå.
I undersökningen som gjordes efter införande av gratis preventivmedel såg man att långtidsverkande preventivmedel hade ökat med 4,5 procent på två år i Norrbotten.
Fler yngre
– Vi hoppas på att man kan se en ökning av långtidsverkande preventivmedel även år 2014, säger Åke Berggren, överläkare för mödrahälsovården i Norrbotten.
Preventivmedelförsäljningen i Norrbotten ökade med cirka 27 procent bland tio- till fjortonåringar under 2014. Men störst försäljning sker fortfarande till 20–24-åringar och i Piteå har försäljningen till den åldersgruppen ökat med 14 procent.
– Införandet av gratis preventivmedel har resulterat i att antal aborter har minskat, säger Åke Berggren.
Enskilda individen
Ungdomsmottagningen kollar alltid vad den enskilda individen behöver. Vissa har slutat använda preventivmedel på grund av biverkningar, risker och humörsvängningar. Just därför försöker ungdomsmottagningen bedöma personen så att de får det bästa möjliga. Enligt Åke Berggren är det viktigt att man ställer höga krav på preventivmedel, ingen ska behöva stå ut med biverkningar.
– Man kan bara hoppas på att inte antal aborter ökar på grund av minskad användning av p-piller, säger Elisabet Marklund.
Enligt Åke Berggren är det svårt att bara kolla på statistiken eftersom det är mycket som påverkar resultatet. Bland annat åldersgrupper, planer för graviditet och sjukdomar.