När PT pratar med Ulf Karlsson, chef för covidintensivvården i Piteå, på fredagen har han en ledig dag och sovit ut till klockan sju.
– Som på de flesta andra arbetsplatser har vi den senaste tiden haft ett tufft personalläge med många borta. Det handlar i första hand om karantänreglerna när någon i familjen är sjuk, men det togs bort i torsdags. Det kommer att underlätta, tror Ulf Karlsson.
Har intensivvårdspersonal själva drabbats av covid?
– Vi har väldigt lite sjukdom hos oss. Vad jag vet är det någon enstaka på akuten, men vi är ju väl skyddade på arbetet med visir och munskydd. När vi är inne hos patienterna har vi förstärkt skydd. Dessutom har de allra flesta fått sin tredje spruta.
– Men många har precis som i övriga samhället små barn och måste vabba. Samtidigt har vi tack vare extrainsatt personal och att många jobbat extra för att täcka luckor sett till att allt fungerat som det ska. Det är många som gör ett fantastiskt jobb dagligen.
På fredagen vårdades 23 personer med covid-19 på sjukhus i länet, varav fem på corona-iva. Två av de fem vårdas i Piteå.
– Det är nog en tredje på ingång nu.
Normalt har covid-iva i Piteå tre platser, men nu handlar det om det dubbla. Vill det sig riktigt illa finns det möjlighet till tolv platser.
– Det är jättetufft, men beredskapen är god och vi fixar det. Men man ska komma ihåg att fler patienter innebär högre bemanning.
Våren 2020 vårdades som mest 16 patienter samtidigt på covid-iva i Piteå, men då fanns heller inget vaccin att tillgå.
– Det gör det nu och det är tur med tanke på att antalet bekräftat sjuka har ökat kraftigt de senaste veckorna. Vi har heller inte nått toppen i Norrbotten. Jag tror att de närmaste veckorna får stor betydelse för oss på iva.
– Utan vaccin hade det varit katastrof med tanke på den stora smittspridningen för närvarande. Det stora problemet är de som är ovaccinerade och riskerar att bli svårt sjuka. Det handlar förutom om intensivvården om lång vårdtid, upp till ett halvår.
Ulf Karlsson berättar att det görs en regional avstämning varje morgon. Då diskuteras bland annat platsbehovet på covid-iva.
– Även Sunderbyn har tillgång till sex platser och sjukhusen i Gällivare och Kalix kan också ta emot patienter. Det är väldigt bra och tryggt, men det är alldeles för tidigt att slappna av, säger Ulf Karlsson.