Prefekten: "Vi kan inte rädda utbildningen"

Prefekten Bo Jonsson i Piteå ser ingen annan utväg än att musiklärarprogrammet avvecklas. Hans bedömning är att ingen i personalen måste sluta. "Vi växer på andra ställen", säger han.

Bo Jonsson, prefekt vid LTU, beklagar den förestående avvecklingen av musiklärarprogrammet. "Vi har vänt på alla stenar", säger han. (Arkivbild)

Bo Jonsson, prefekt vid LTU, beklagar den förestående avvecklingen av musiklärarprogrammet. "Vi har vänt på alla stenar", säger han. (Arkivbild)

Foto: Maria Johansson

Piteå2020-11-30 16:30

Den filosofiska fakultetsnämnden föreslår en nedläggning av ämneslärarprogrammet med inriktning musik i Piteå. Det formella beslutet fattas av rektor men Bo Jonsson, tillförordnad prefekt vid Institutionen för konst kommunikation och lärande, ser ingen annan utväg än avveckling.

– Det är väldigt sällan rektor går emot fakultetsnämnden och verksamhetens förslag. Rent ärligt så har vi inga förutsättningar att rädda utbildningen, säger Bo Jonsson.

Utredningen visar att det skulle krävas utökade kostnader på 3,5 miljoner kronor per år för att anställa professorer och lektorer för att åtgärda kritiken som utbildningen fått av Universitetskanslersämbetet.

– Det räcker inte med att ha konstnärligt och musikaliskt duktiga lärare. Vi måste även ha en forskning som är relaterad till pedagogiken i musik. Det är stötestenen. Vi är för små för att orka ha det. Det är pengar som vi i så fall ska ta någon annanstans ifrån. Då är risken att vi äventyrar något annat som är viktigt för Piteå. 

Enligt Bo Jonsson har institutionen vänt på alla stenar och även försökt hitta samarbeten med andra universitet.

– Men det går bara inte och det känns jättetråkigt. Musikhögskolan började som en lärarutbildning 1978 med särskild ämneslärarutbildning för musik, då var det en avknoppning från Framnäs. 

Ni tror inte att musiklärarprogrammet kan ge så stor elevökning att det är värt investeringen?

– Nej. Problemet är att det har gått nedåt. Det är 28 elever som går i de fem årskullarna. I år hade vi ovanligt bra antagning. Då var det elva som började. Det är en toppnotering. 

Studenterna har fått mejl om den förestående avvecklingen och förra veckan anordnades också ett informationsmöte. Även om det inte blir några ny intag så får alla 28 studenter gå kvar tills utbildningen är färdig.

– De tycker att det är tråkigt men de förstår också varför vi måste göra det här, säger Bo Jonsson.

Avvecklingen av musiklärarprogrammet innebär ingen besparing för LTU. Bo Jonssons bedömning är att samtliga lärare i Piteå kommer kunna behålla sina tjänster eftersom institutionen växer på andra ställen.

– Vi skapar två stycken nya konstnärliga utbildningar och vi antar fler än någonsin till kandidaten i musik. De ska ha musikundervisning i större utsträckning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!