Prefekten om lärarnas förslag: "Inte så enkelt"

Lärarna vill att universitetet räddar ljudteknik genom att skjuta till fler medieprislappar. Enligt prefekten Åsa Wallström är det inte möjligt utifrån utbildningsdepartementets regler.
– Vi ser inte någon möjlighet att driva ämnet vidare, säger hon.

"Att flytta över alla medieprislappar till kurser i utbildningen inom ljudteknik är inte möjligt utifrån de regler som universitetet har att förhålla sig till", säger prefekten Åsa Wallström. (Arkivbild)

"Att flytta över alla medieprislappar till kurser i utbildningen inom ljudteknik är inte möjligt utifrån de regler som universitetet har att förhålla sig till", säger prefekten Åsa Wallström. (Arkivbild)

Foto: Melinda Granberg

Piteå2025-02-16 11:00

Lärarna på ljudteknikprogrammet menar att LTU skulle kunna rädda programmet som dras med dålig ekonomi genom att skjuta till fler så kallade medieprislappar.

Enligt Åsa Wallström, prefekt vid Institutionen för ekonomi, teknik, konst och samhälle, är det inte möjligt.

– Det är inte så enkelt att alla bara kan flyttas över, det är inte möjligt utifrån utbildningsdepartementets regler som LTU har att förhålla sig till. För att eventuellt flytta någon fler prislapp skulle innehållet för varje enskild kurs behöva ses över och eventuellt förändras, säger hon.

Enligt henne ska medieprislapparna enligt reglerna gå till kurser med konstnärligt innehåll.

– Delar av kurserna på programmet inom ljudteknik har bedömts ha konstnärligt innehåll trots att det i huvudsak är en vetenskaplig utbildning. Det har alltså gjorts en bedömning av kursinnehåll som en del av ett större pussel inom hela universitetet där prislappar fördelas på olika nuvarande och kommande kurser. 

2024 var mediaprislappen för en helårsstudent 347 722 kronot och helårsprestationen var 278 539 kronot. LTU får avräkna upp till 50 helårsstudenter och 50 helårsprestationer inom mediaområdet, men i dag når man inte ens upp till hälften. 2024 avräknade LTU 23 helårsstudenter och 19 helårsprestationer. 

– Antalet prislappar som används varierar från år till år utifrån antal studenter som läser våra kurser samt studenternas genomströmning på kurs. 

Är det ett misslyckande att LTU inte ens avräknar hälften av de medieprislappar som ni har rätt till?

– Det är oundvikligt att alla prislappar inte används alla år. Vissa år sker förändringar i utbildningsutbudet, vissa utbildningar läggs ner och andra utbildningar startar och vid sådana förändringar tar det tid innan studenter från alla årskurser finns på plats.

På LTU finns det i dag kurser med inslag av medieprislapp på flera program, till exempel ljudteknik kandidat, grafisk design konstnärlig kandidat, skådespelarprogrammet, musik konstnärlig kandidat, datorgrafik för spel och film, kandidat samt datorspelsutveckling och programmering kandidat.

Två av dessa utbildningar, datorgrafik för spel och film, kandidat samt datorspelsutveckling och programmering kandidat startade 2024. 

– Vår bedömning är att antal avräknade mediaprislappar kommer öka successivt de närmaste åren utifrån dessa utbildningar när studenter är på plats på alla årskurser.

Åsa Wallström vidhåller att det är rätt att lägga ned ljudteknikprogrammet.

– Ämnet ljudteknik och programmet ljudteknik kandidat har de senaste fyra åren gått med närmare nio miljoner kronor i förlust. Den andra utmaningen är att allt färre söker utbildningen och många slutför inte sina studier. Trots utredningar och åtgärder har utmaningarna inte kunnat lösas, och därför föreslår institutionen att ämnet avvecklas. 

Hur ser ni på den omfattande kritiken från branschen som menar att det är ett hårt slag om programmet försvinner?

– Vi uppskattar alla fina ord om utbildningen och om våra studenter som gått den. Vi känner till och har stor respekt för alla utlåtanden om att det finns ett stort behov. Det är ett svårt och tråkigt beslut att behöva föreslå en nedläggning av en utbildning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!