"Viktigt att prata med barnen om kriget"

Situationen i Ukraina är skrämmande och många barn kan känna oro och rädsla av vad de ser och hör. Om hur man kan lindra barnens oro informerade Civilförsvarsföreningen om.

Britta Svensson och Kent Lundqvist höll i en informationskväll riktad till föräldrar som undrar över hur man kan prata med barnen kring kris och krig.

Britta Svensson och Kent Lundqvist höll i en informationskväll riktad till föräldrar som undrar över hur man kan prata med barnen kring kris och krig.

Foto: Catrin Renlund

Piteå2022-04-03 17:00

Just nu visas många bilder och nyheter om att Ryssland har startat ett krig mot Ukraina. Många barn blir oroliga och det är viktigt att ta barnens rädsla och funderingar på allvar och att man som vuxen ger barnet trygghet.

Barn och unga kan reagera på olika sätt i kriser. Ont i magen, ilska eller koncentrationssvårigheter kan vara exempel på oro. Men hur ska man prata med barnen? Hur ska man svara på frågor på ett bra sätt så att barnen inte blir mer oroliga?

Civilförsvarsföreningen i Piteå riktade en informationskväll på Studieförbundet vuxenskolan samt digitalt, till föräldrar som undrar över hur man kan prata med barnen kring kris och krig.

Kent Lundqvist, som har lång erfarenhet av ungdomsverksamhet inom psykiatrin, var inbjuden för att dela med sig av sina kunskaper. Han berättade att det viktigaste är att finnas till och inte överföra sin egen oro och rädsla till barnen.

– Det är bra att bemöta barnets oro genom att svara sanningsenligt och sakligt med fakta. Hur mycket man ska säga och hur djupt man ska gå in i frågorna beror på barnets ålder. För yngre barn ska man nog inte gå in för djupt så att mer oro skapas, säger han och fortsätter:

– Man bör också vara öppen med att man själv är orolig och inte vet svaret på alla frågor. "Jag vet inte, men jag ska försöka ta reda på det", är ett bra svar.

En förälder, Johan, som deltog berättade om femåriga dottern Ylvas oro:

– När vi är och handlar och hon ser tomma hyllor frågar hon om maten tar slut och om vi kommer att svälta. Men jag förklarar att vi har bunkrat mat och annat om något skulle hända, säger pappan.

Britta Svensson, ordförande i Civilförsvarsföreningens Piteåavdelning, visade vad man ska prioritera i hemberedskap samt hur man hittar rätt skyddsrum.

Samma kväll höll Linda Bergmark, säkerhetssamordnare på räddningstjänsten i Piteå, föredrag på ABF om krisberedskap. Om vad som händer med el, vatten, värme och hur man kan förbereda sig hemma men även hur viktigt det är att lyssna på radions P4.

En av de viktigaste sakerna man ska tänka på är att ha rikligt med vatten på lager.

– Man kan frysa vatten i flaskor och ha dunkar med rent vatten på lut, det håller länge, säger hon.

Det blev även en diskussion kring om luften skulle räcka i skyddsrummen.

– De ska vara anpassade, det finns lagar kring det, säger Linda Bergmark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!