Potatisodlarna försiktigt positiva trots torkan

Torrt och varmt tycks vara ledorden i sommar. Lantmännens skördeprognos visar att det kommer att bli den lägsta skörden på 25 år. Läget är dock inte lika kritiskt för alla grödor. Potatisen verkar klara sig trots torkan.

Kvalitén på årets skörd ser bra ut. Men vilka volymer det i slutändan blir är för tidigt att sia om.

Kvalitén på årets skörd ser bra ut. Men vilka volymer det i slutändan blir är för tidigt att sia om.

Foto: Jonas Åsten

Piteå2018-07-26 20:55

Jordbrukare generellt blir påtagligt påverkade av väder och vind. Skördar kan utebli om de har vädret emot sig. Ifjol var ett tufft år för länets bönder, då stora delar av skörden drunknade eller inte kunde bärgas på grund av hårt regn och blöta åkrar. I år är det torkan som har varit till bekymmer. Potatisodlarna i kommunen verkar dock inte särskilt oroade.

– Jag är försiktigt positiv. Men det är för tidigt att sia om hur den totala skörden blir. Det är inte september än och mycket kan hända. Potatisen som vi hunnit bärga håller en bra kvalitet även om torkan har gjort att det inte är riktigt lika många knölar per planta som ett normalt år, säger Markus Levander, Böle potatis.

Året började väldigt bra och man kunde sätta potatisen tidigt.

– Till en början såg det riktigt bra ut. Blasten växte fint och det var många knölar på en planta. Men får de inte nog med vatten så minskar antalet, säger Markus Levander.

Under torsdagsförmiddagen packade man på Böle potatis ett ton färsk potatis i egna påsar, något som är nytt för i år.

– Vi märker att det finns en stor efterfrågan på lokalproducerat, så i år har vi tagit klivet och levererar vår egen potatis direkt till butik, säger Markus Levander.

På Bjurmans potatis i Pålberget upplever man säsongen på ett liknande sätt.

–Det blir ingen rekordskörd, men det kommer att bli potatis. Det började otroligt bra och vi kunde börja sätta potatisen redan i maj. Men den extrema värmen har fått blasten att börja slokna, säger Mikael Bjurman, andra generationens potatisodlare på Bjurmans potatis.

Även här upplever man att antalet knölar per planta har minskat sedan värmeböljan och därmed torkan började. Men det ser ut att bli betydligt bättre än förra året då en stor del av skörden blev kvar i marken.

– Förra året fick vi lämna stora arealer, åtminstone sex hektar. Man körde fast så fort man kom ut på fälten. Potatis behöver dessutom syre, så en stor del av skörden drunknade, säger Mikael Bjurman.

I år verkar potatisen i alla fall inte drunkna. Årets skörd blir kanske inget rekord men potatisodlarna verkar i alla fall kunna skörda. Man är dock noga med att inte ta ut någon seger i förskott. Mycket kan hända innan den totala skörden kan bärgas.

– Det är fullt upp under sommaren som potatisodlare. Arbetar man inte så ska man oroa sig över väder och vind. Fortsätter det vara så här torrt så kan det bli kritiskt. Om det blir för mycket regn i september så får vi också bekymmer. Perfekt väder för en potatisodlare är om det regnar lagom på nätterna och är soligt under dagen, säger Mikael Bjurman.

Potatis

Potatis har sitt ursprung i Peru i Sydamerika, där den har odlats sedan år 8000 f.Kr. Till Europa togs potatisen av portugiserna.

Det är först i samband med blomningen som man kan börja ta upp de första potatisknölarna, som då fortfarande är ganska små.

Hela potatisplantan utom själva knölen är giftig. Även en potatis som utsatts för solljus kan bli giftig, en grön potatis. Det giftiga ämnet solanin förstörs inte vid kokning utan kan fortfarande orsaka illamående och magont.

I Sverige odlas potatis på motsvarande 30 000 fotbollsplaner.

Under oktober månad lagras det ungefär 400 000 ton potatis i kyllager. Denna potatis ska sedan räcka fram till maj nästa år.

Källa: Grobar

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om