Positivt för Piteå med fabrik i Ö-vik

De positiva effekterna för Piteå väntas bli stora efter EU:s beslut att godkänna byggandet av en DME-fabrik i Örnsköldsvik. All forskning och utveckling inom tekniken bedrivs nämligen i Piteå.

Robert Bergman, vid Solander science park, Fredrik Granberg, projektledare vid Chemrec, Birgitta Marke, platschef på Chemrec och Jonas Rudberg, vice vd på Chemrec, tror att testanläggningen för tillverkning av DME-bränsle i Piteå kan få stor betydelse för framtiden.

Robert Bergman, vid Solander science park, Fredrik Granberg, projektledare vid Chemrec, Birgitta Marke, platschef på Chemrec och Jonas Rudberg, vice vd på Chemrec, tror att testanläggningen för tillverkning av DME-bränsle i Piteå kan få stor betydelse för framtiden.

Foto: Ylva Forslund

PITEÅ2011-01-28 06:00

EU-kommissionen beviljade på onsdagen Chemrec och Domsjö Fabriker AB 500 EU-miljoner till en fullstor fabrik för tillverkning av andra generationens drivmedel, så kallat DME-bränsle (dimetyleter) som framställs genom förgasning av svartlut.

Anläggningen i Örnsköldsvik blir en demonstrationsanläggning som ska stå klar under andra kvartalet 2014. Fram till driftstarten gäller det att göra experiment, optimera processen och fintrimma tekniken vid testanläggningen i Piteå, så att allt fungerar optimalt när anläggningen i Ö-vik tas i bruk. Målet är där att framställa 2 200 ton DME per år.

Ett förprojekt som ska löpa över ett år är nu igång i Piteå, till vilket mellan 80 och 100 miljoner kronor beviljats. När förprojektet är klart i mars nästa år påbörjas bygget av fabriken i Ö-vik, vilket uppskattas ta omkring 2,5 år.

Generera intäkter
Det är Chemrec som utvecklat processen att göra miljövänligt bränsle av svartlut som är en biprodukt från skogsråvara.

Jonas Rudberg, vice vd vid Chemrec, tror och hoppas på att testanläggningen i Piteå kommer att få avgörande betydelse och generera stora intäkter i framtiden.

- I och med godkännandet av fabriken i Örnsköldsvik väcks världsintresset för tekniken. Anläggningen i Piteå är den enda i sitt slag i världen och om fler fabriker byggs måste tekniken testas och trimmas in och allt detta sker i Piteå, säger Jonas Rudberg och tillägger att det i nuläget finns 400 massabruk i världen, vars biprodukter (svartlut) skulle kunna göras om till DME-bränsle vid förgasningsanläggningar.

Tekniken finns i Piteå
Möjligheterna inom svartlutsförgasning beskrivs som enorma. Det finns flera förgasningsanläggningar runt om i Europa som står stilla på grund av att tekniken inte fungerar.

- Piteå spelar en mycket viktig roll i det här då vi har tekniken, kunnandet och erfarenheten. Det här är bara början, säger Robert Bergman, vid Solander Science Park.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!