Positiv rapport om Piteå näringsliv

Näringslivet i Piteå har haft en positiv utveckling de senaste fem åren. Men färre unga än äldre kan bli problematisk.

Nöjd över den nya näringslivsanalysen är Ulf Fjällström, näringslivsutvecklare vid Piteå kommun."Det är en mycket positiv rapport".

Nöjd över den nya näringslivsanalysen är Ulf Fjällström, näringslivsutvecklare vid Piteå kommun."Det är en mycket positiv rapport".

Foto: Maria Johansson

Piteå2019-12-02 17:10

Näringslivsutvecklingen i Piteå från åren 2013 och fram till 2018 är positiv. Det visar en ny stor näringslivsanalys som presenterades på måndagen.

– Man har grävt djupare i tre delar. Det handlar om näringslivet, arbetsmarknaden och nyföretagandet, säger Ulf Fjällström, näringslivsutvecklare vid Piteå kommun.

Han är mycket nöjd med resultatet av rapporten.

– Ja det är en mycket positiv rapport. Piteå är lönsammare än riksmedel  och ligger bättre till än till exempel Luleå och Skellefteå.

Än har inte den mångsidiga rapporten analyserats utan det arbetet startar nu.

– Vi ska titta på vad vi kan förbättra, säger Ulf Fjällström.

En fråga som kan komma att skapa problem är befolkningsbalansen. Det finns för få unga i arbetsför ålder. Andelen äldre är högre och växer snabbare än medel i Sverige. Likaså ligger utbildningsnivån i Piteå under Sverige-medel.

– Men kompetensgapet är lågt i Piteå. Det vill säga att matchningen mellan de jobb som kräver en längre utbildning och de som har en sådan utbildning är bra.

De branscher som har haft den största företagstillväxten återfinns inom byggsektorn, företagstjänster som reklambyråer och revisionsbyråer och detaljhandeln.

– Lite sämre har det gått för företag inom hälsa och sjukvård. Det går inte dåligt men om man jämför med andra branscher har det fått sämre. Rapporten kan ligga till grund för vilka insatser vi behöver göra för att stötta upp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!