Positiv om ABC-betyg
Sex steg och ett streck. Det är den sjugradiga skala som i framtiden ska ersätta det nuvarande betygssystemet IG-MVG. Betyg ska dessutom börja delas ut från och med sjätte klass.
Rätt att det nuvarande betygsystemet skrotas, tycker tjejgänget från samhällsprogrammet. Maja Nordlund, Karin Öberg, Elin Englund och Emmelie Sehlkvist.
Foto: Dennis Wikberg
Maja Nordlund går andra året på samhällsprogrammet. Hon och hennes klasskompisar är överens om att en förändring behövs.
- Dagens system är missvisande. Man har haft betygsamtal med lärare som sagt "Om det fanns ett till betygssteg till här skulle du få det". Framför allt betyget Godkänt skiljer sig enormt mycket åt beroende på om det är ett svagt sådant eller om det är på gränsen till VG, berättar hon.
Klasskamraten Karin Öberg instämmer i kritiken:
- I dag skrivs inte plus och minus ut i betyget. Med det nya systemet kommer VG+ förvandlas till B och därmed bli mer rättvist.
På gott och ont
Ett argument är att det nya betygsystemet kommer öka studiemotivationen elevernas studiemotivation.
- Det tror jag absolut. I dag känner många att det är omöjligt att ta sig ett steg högre men kortare intervaller mellan betygstegen kan uppmuntra till extra ansträngning, säger Elin Englund.
- Det blir på gott och ont. Betygen kommer bli mer exakta men det blir också svårare att nå högsta betyg. Det tror jag kommer få folk att bränna ut sig fortare, menar Emmelie Sehlkvist.
Tjejerna menar också att det är orättvist att olika grundskolor och olika gymnasieprogram har olika kriterier för samma betyg.
- Jag hoppas att det nya betygsystemet innebär tydligare kriterier. Det är irriterande att det som bara blir ett starkt VG på en skola är MVG på en annan, säger Maja Nordlund.
Bara 15 år gammalt
Det nuvarande betygsystemet IG-MVG har varit i bruk sedan 1994. Karin Öberg ser problem med att det görs en förändring bara 15 år efter att det förra systemet infördes.
- Det kan vara problematiskt när folk med avgångsbetyg från tre olika betygssystem konkurrerar om samma utbildningsplats. Man kanske har gynnats - eller missgynnats - av det system man blivit bedömd i och skulle kanske ha kommit in på sin önskade utbildning om man tagit studenten ett år senare.
Liknar övriga Europa
Det kommande sjugradiga betygsystemet är mer likt de system som andra europeiska länder, exempelvis Danmark, redan använder sig av.
- Jag tror det är bra om det svenska systemet liknar andra länders. Att ha ett betygsystem som inte liknar någon annans kan vara ett problem ifall man vill arbeta utomlands, säger Emmelie Sehlkvist.
Det nya betygssystemet är planerat att sättas i bruk hösten 2011.
FAKTA Bokstavsbetyg
Högstadie- och gymnasieskolornas nuvarande betygsskala IG, G, VG och MVG ska ersättas av A, B, C, D och E som graderar godkända resultat, samt F för icke godkänd. Ett streck ersätter också dagens tomma ruta vid fall där elevens kunskapsnivå inte kunnat uppmätas. Till skillnad från i dag kommer det icke godkända betyget att även finnas i grundskolan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!