Positiv laxuppgång – men det krävs mer

Över 900 havsöringar passerade laxtrappan i Sikfors i år. En positiv trend, men det borde vara flera tusen.– Det handlar om ett långsiktigt arbete och det krävs åtgärder på alla fronter, säger Jan Isaksson, samordnare i Pite älv ekonomiska förening.

PITEÅ2013-12-02 06:01

Föreningen har under flera år arbetat hårt för att förbättra förutsättningarna för de vandrande laxarterna. För några år sedan befarade många att havsöringen höll på att utrotas i Pite älv. År 2000 passerade bara 59 havsöringar laxtrappan i Sikfors.

Långsamt har det gått framåt och i år passerade 905 havsöringar.

– När vi startade vårt arbete hoppades vi på snabbare effekter, men vi har lärt oss att det tar tid. Visst är antalet positivt, men det skulle behövas en nolla till, säger Jan Isaksson.

Krävs mycket mer

När det gäller laxen handlar det om 1 343 individer. Det ligger på samma nivå som 2012.

– Vi hade hoppats på fler med tanke på de åtgärder som gjorts i Östersjön och skärpta regler vid kusterna och älvmynningen, säger Isaksson.

Hur ser du på framtiden?

– Man kan ju hoppas att det går åt rätt håll, men om Piteälven ska bli en turistisk sportfiskeprodukt krävs det mycket mer fisk som går upp och leker. Inte minst i älvens biflöden.

Många åtgärder

När föreningen kollat smolttillgången är ändå tendensen att de finns på fler ställen i exempelvis Vargisån, som restaurerades för några år sedan.

Jan Isaksson pekar på flera faktorer som spelar in. Dit hör givetvis åtstramade regelverk, inlösen av fiskeplatser och lägre kvoter för yrkesfisket. Dessutom bättre tillsyn för att stoppa tjuvfisket. Satsning på att restaurera lekbottnar så att överlevnaden för lax- och öringyngel blir bättre. Passeringen i Sikfors måste bli bättre.

Laxexperten Glenn Douglas på Sportfiskarna Region Norr, är försiktigt optimist när det gäller de större laxälvarna. Så väl Kalixälven (fler än 15 000 individer) och Vindelälven (cirka 17 200 individer) slog rekord i uppgång. Torneälven nådde inte fjolårets rekord, men ändå räknades cirka 52 000 laxar med ekoräknare.

– Förbudet mot långrev i Östersjön är en viktig förklaring, men också lägre kvoter och bättre koll på polska fiskare och så även fisket vid älvmynningarna. Det krävs mer, men vi går åt rätt håll. En positiv sak är att Finland är på gång att strama åt sin laxpolicy.

Tufft i småälvar

I Byskeälven har cirka 3 500 laxfiskar passerat i laxtrappan i Fällfors. Douglas ser det som någorlunda positivt. Dessutom var sportfiskefångsterna relativt bra.

– Öringbeståndet har stärkts och även snittstorleken på fångade öringar ökar.

Samtidigt är det inte lika positivt i mindre älvar som Åbyälven.

– Nivåerna är väldigt låga i många av de här älvarna och det borde nog råda totalförbud. Vi måste bli bättre på att förvalta älvarna efter faktiska bestånd, säger Glenn Douglas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om