Porslinsblommor är Allis passion

Alla med en mormor eller faster har sett den - den gröna slingerväxten med tjocka blad och starkt doftande blommor. Porslinsblomman Hoya carnosa är en vanlig växt i svenska hem. Men det är inte många som har 100 olika hoyaarter - som Allis Stolt på Djupviken har.

Sticklingar säljs och byts och delas över hela Sverige och världen. "Vissa plantor kan gå för upp till 1000 kronor", säger Allis Stolt.

Sticklingar säljs och byts och delas över hela Sverige och världen. "Vissa plantor kan gå för upp till 1000 kronor", säger Allis Stolt.

Foto: Martina Strand Nyhlin

PITEÅ2015-07-21 13:36

– Det finns alltid plats för nya hoyaplantor, säger hon.

Hon fick en Hoya buotii i present av en vän för nio år sedan. Blomsterintresserad som hon är blev hon snabbt hoyafrälst. Sedan dess har fönsterbrädorna i bostadsrätten på Djupviken blivit allt grönare. Nu lägger hon mycket tid på plantorna.

– 25 procent av din vakna tid ungefär, skojar hennes man Roland Stolt.

– Nja kanske inte riktigt, säger Allis.

Sticklingar

Men det blir vattning av alla blommor minst en gång i veckan, pysslet med sticklingarna på köksbänken och en del omplanteringar. Allis letar även sticklingar via Hoyagrupper på Facebook och reser ner till Nordiska Trädgårdars mässa och Svenska Hoyasällskapets monter och årsmöte varje år.

Ofta får blommorna skötas om länge innan de blommar.

– Tålamod är bra om man ska syssla med detta. Jag har väntat sju år på en blomning en gång. Men det var värt det för det var en Hoya curtisii, säger Allis.

Hoyornas blad kan vara tunna, tjocka, pinniga, runda, rektangulära och långsmala. Blommorna varierar i färg och storlek och mängd men liknar varandra i uppbyggnaden. De doftar ofta sött.

– Den här doftar smörkola, säger Allis och bjuder in till en sniff på en planta som just nu kallas Hoya sp.

Växer i träd

Vild växer hoyan bland annat i sydöstra Asien, Australien och Nya Guinea. Arten växer gärna i skugga i träd

Ovanligare hoyaarter hittas sällan i blomsterbutiken varför man ofta får söka på Tradera eller köpa via Facebookgrupper. Allis budar inte på Tradera längre, men många andra gör det och budgivningarna kan trissas upp riktigt ordentligt. Det hittas hela tiden nya hoyaarter i världen. För att hitta rätt bland alla arter har Allis haft god hjälp av sitt medlemsskap i Svenska Hoyasällskapet och föreningens tidning.

– Den här har jag köpt från en tjej som i sin tur fått köpa av en svensk Hoyatjej som bor på Papua Nya Guinea och jobbar där med att rädda Hoyor. Hon hade med några sticklingar hem till Sverige, säger Allis och visar upp en Hoya lockii.

Norrbotten

Att bo i Norrbotten och köpa sticklingar från till exempel Thailand kan dock bli krångligt.

– Först ska sticklingen skickas från Thailand, sedan upp hit. Det går inte alltid bra, säger Allis.

En knepig sak för en Hoyaentusiast är att åka bort på semester.

– När vi åkte till Thailand i tre veckor hjälpte min granne mig att vattna. Hon fick en två och en halv sidor lång instruktion av mig. Men hon lyckades så bra att jag gav henne ett diplom när jag kom tillbaka, säger Allis.

Den som vill testa vingarna med en annan hoya än "carnosa" bör satsa på en lättskött variant, tycker Allis Stolt.

– Hoya obovata är bra, den har tjocka blad och är därför väldigt tålig mot torka, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om