Populärt sångprojekt får uppföljare i vår

SÅNGAVSLUTNING. Lovord från eleverna, utsåld final på Acusticum och till våren blir det ett nytt sångprojekt för 22 ungdomar i Piteå och eventuellt, i Älvsbyn. På lördagen avslutades första omgången av Vocal devotion.- Jag är ledsen att det här tar slut nu, säger Hannah Skoog, en av deltagarna.

Piteå2008-02-04 00:00
PITEÅ (PT)22 ungdomar sökte till projektet i höstas för att utveckla sitt sjungande och göra detta i duettform. Även de som aldrig sjungit skulle få chansen att upptäcka någonting nytt. Med ekonomisk uppbackning från Kultur och fritid drog blivande sångpedagogen Caroline Törnberg igång och på lördagen var det alltså stor final.

Färsking vid mikrofonen

Hannah Skoog och Simon Westerberg, två 17-åringar från Piteå, nappade på att ingå i sångprojektet. Hon har sjungit hela sitt liv. Han har inte tagit ton ens i badrummet. Ändå fann de varandra direkt.

- Det har varit jätteroligt. Jag var först skeptisk till att sjunga mot en kille, men jag är glad att jag hamnade med Simon. Våra röster passar varandra, säger Hannah Skoog som även sjunger i Pite Gospel.

- Vi har samma musiksmak: "one hit wonders" och rock och båda är ganska utåtriktade, tillägger Simon Westerberg som till vardags har trummor som sitt instrument.

- Jag är nog bland de tondövaste man kan hitta i Piteå (skratt), men jag är förvånad själv. Jag börjar tro att det här kanske är något.

Förutom att man träffats två och två i 15 omgångar har det varit några sammankomster med samtliga deltagare när man har sjungit för varandra, ätit och fikat.

PT hälsar på under de sista förberedelserna inför lördagens kvällsföreställning. Stämningen är på topp och de spontana jublen och applåderna avlöser varandra. När duon Westerberg/Skoog ger sig på Queens "Spread your wings" märks det att de trivs utmärkt med varandra även på scen.

Personlig dröm

Caroline Törnberg själv menar att finalen känns "galet kul".

- Det låter töntigt att vara så positiv, men att få grepp om så många ungdomar känns enormt, säger hon.

Hon tycker själv att hennes elever har utvecklats mycket, dels i det självklara i att våga ta ut svängarna sångmässigt, att våga sjunga ljust och starkt och använda stödet, men också att de blivit tryggare som människor.

- Frågan är om de känner det själva eller om det bara är någonting som syns för utomstående.

Vad kunde du ha gjort annorlunda?

- Jag har varit för generös med att låta dem välja låtar fritt. Det har lett till att jag suttit på nätterna och "plankat" låtar.

Final på nationaldagen

Törnberg menar att en personlig dröm har gått i uppfyllelse. Att det gett mersmak är det ingen tvekan om. I vår ställs 22 nya platser till förfogande för ungdomar i åldern 16-22 år.

- Planen är att låta dem få göra sin avslutning i Badhusparken på nationaldagen, inför 5 000 personer.

Med stor sannolikhet blir det även ett liknande projekt i Älvsbyn och Caroline Törnberg funderar på att eventuellt göra en juniorversion också.

- Jag har ingenting mot vuxna heller. Det finns många som vill vara med på en sån här grej. Och vad kan sång göra för hälsan hos långtidssjukskrivna? Det är en intressant fråga, tycker jag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om