I så fall, i vilken utsträckning?
Vilka ska utgöra opposition och hur blir mandatfördelningen i nämnder och styrelser utifrån valresultatet?
Rackarspel
Det kan uppfattas som enkla frågor. Sanningen är en helt annan.Just nu pågår ett högt, politiskt rävspel bland de politiska företrädarna.
Innan valet fanns en inofficiell överenskommelse mellan socialdemokraterna och vänsterpartiet.
Socialdemokraterna befarade en tillbakagång och ville försäkra sig om en bundsförvant i form av vänstern. I potten låg en kommunalrådspost till vänsterpartiets gruppledare, Brith Fäldt.
Den posten skulle bli ledig när Maj-Britts Lindström avgick.
Nu fick valet en helt annan utgång.
Säker
Istället för en tillbakagång stärkte socialdemokraterna sin ställning. Med egen majoritet sitter partiet i säker sits - utan hjälp från annat håll.Men detta har i sin tur fått
oppositionen att agera.
Den har vid flera tillfällen kritiserat den socialistiska majoriteten (s + v) för maktfullkomlighet.
Folkpartiets Nils Dahlbäck har därför planterat förslag till en regnbågsallians där samtliga partier ska kunna ingå, förutom s-partiet förstås.
Syftet är att försöka jämna ut mandatfördelningen i nämnder och styrelser. Socialdemokraterna skulle visserligen ha fortsatt majoritet i dessa, men styrkeförhållandena skulle definitivt förändras.
Med en regnbåge enligt Dahlbäcks modell skulle exempelvis mandatfördelningen i kommunstyrelsen och dess arbetsutskott bli fyra socialdemokrater mot tre regnbågsmandat.
Fem mot två
Alla andra varianter skulle innebära en tydlig fem-mot-två-uppställning, fem s-mandat mot två från oppositionen.Från oppositionens horisont torde valet om samarbete vara enkelt, men så är det inte.
Moderaterna ser vänsterpartiet som ett rött skynke och enligt vad PT erfar vill m inte liera sig i en regnbågsallians som skulle innebära en koppling till vänsterpartiet.
Detta spelar förstås socialdemokraterna och fullmäktiges ordförande, Lars-Olof Pettersson, rakt i händerna. Han har redan skissat och presenterat ett förslag till samtliga partier.
Principen i förslaget går ut på att alla partier ska agera enskilt. Något som i slutändan gagnar det styrande s-partiet.
Frågan är om Petterssons "erbjudande" spräcker Dahlbäcks regnbågside.
Utanför
På onsdagskvällen samlades folkpartiet, centerpartiet, sjukvårdspartiet, miljöpartiet, kristdemokraterna och moderaterna för att ta en närmare diskussion om samarbete.Utfallet av träffen är inte känd.
Huvudfrågan kvarstår om moderaterna som fjärde största parti i Piteå, håller fast i sin vänstersyn. Då riskerar partiet hamna utan representation i de tunga nämnderna och styrelserna.
Frågan blir i så fall hur de moderata väljarna uppfattar ett sådant ställningstagande.