Politiskt beslut om garaget på Fårön efter anmälan om svartbygge

Det stora garaget på Fårön byggdes utan giltigt bygglov.
Fastigheten anmäldes som ett svartbygge, men kommunen gav projektet bygglov i efterhand.
Ett tillsynsärende upprättades för att utreda om fastighetsägaren gjort något fel och nu har politiken fattat beslut i frågan.

Garaget på Fårön byggdes utan giltigt bygglov. Trots detta avslutar kommunen ett tillsynsärende som kunde ha inneburit vite för fastighetsägaren eller i värsta fall åläggas att riva byggnaden. (Arkivbild)

Garaget på Fårön byggdes utan giltigt bygglov. Trots detta avslutar kommunen ett tillsynsärende som kunde ha inneburit vite för fastighetsägaren eller i värsta fall åläggas att riva byggnaden. (Arkivbild)

Foto: Anders Thelin

Piteå2025-01-11 07:00

Nyheten i korthet

  • Ett stort garage på Fårön byggdes utan giltigt bygglov och anmäldes som svartbygge. Fastighetsägaren sökte och fick bygglov i efterhand 2023.
  • Ett tillsynsärende upprättades för att utreda om fastighetsägaren brutit mot reglerna. Samhällsbyggnadsnämndens arbetsutskott föreslår nu att ärendet avslutas utan åtgärd.
  • Ordföranden för samhällsbyggnadsnämnden, Magnus Nyström, menar att inget fel begåtts då bygglovet beviljats i efterhand och att fastighetsägaren betalat för två bygglov.

Garaget på 390 kvadratmeter fick bygglov 2018. Men byggandet drog ut på tiden och var inte klart fem år senare då bygglovet gick ut.

Bygget anmäldes som olovlig byggnation och klassades mer eller mindre som ett svartbygge. Kommunen upprättade ett tillsynsärende för att utreda om fastighetsägaren byggt garaget trots att han saknade giltigt bygglov.

I juli 2023 sökte ägaren ett nytt bygglov för garaget som i princip var färdigbyggt. I december samma år beviljades bygglov i efterhand av kommunen.

Fastighetsägaren, en man i 40-årsåldern, har enligt dokument berättat att garaget ska inrymma en gårdstraktor för snöröjning och det ska finnas plats för båtar, husvagnar och entusiastfordon. Fastigheten ska också fungera som förråd för diverse hobbyprylar.

Trots beviljat bygglov i efterhand levde tillsynsärendet vidare. I vissa fall kan det leda till vite för en fastighetsägare som brutit mot reglerna och i värsta fall kan man tvingas riva en olovlig fastighet.

undefined
"Det finns ingenting att ta på eftersom inget fel är begånget", säger Magnus Nyström (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden. (arkivbild)

Under torsdagens möte i samhällsbyggnadsnämndens arbetsutskott landade garaget på politikernas bord.

– Det är ett tillsynsärende och handläggarna har inte mandat att avsluta ett tillsynsärende av sådan här dignitet och därför kom det till oss, säger Magnus Nyström (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Enligt Nyström finns det inga konstigheter med garagebygget.

– De hade ett bygglov men kom inte i gång med det inom ramen för vad bygglovet sade – att börja bygga inom två år och slutföra inom fem. De har kommit in med ett nytt bygglov och då kollade vi om man kunde bevilja det i efterhand eller om man måste göra något annat – ska det rivas eller utdelas sanktionsavgifter och så vidare, säger Magnus Nyström.

Under torsdagens möte beslutade samhällsbyggnadsnämndens arbetsutskott att föreslå att tillsynsärendet avslutas utan åtgärd. 

– De har haft bygglov hela tiden kan man säga. Det är inget svartbygge eftersom man sökt och fått beviljat bygglov i efterhand, säger Nyström.

Är det inte aktuellt med ett vite?

– Det finns ingenting att ta på eftersom inget fel är begånget och då går det inte att ta ut en sanktionsavgift, säger samhällsbyggnads ordförande.

Hur kan man säga att inget fel är begånget?

– Enligt plan och bygglagen utifrån hur man hanterat det kan man säga så. De har kommit in med en ny bygglovsansökan och hade inte byggt klart när det nya bygglovet kom in. Han har betalat för två bygglov och det är det han har fått bekosta.

Är det inte viktigt att reglerna följs?

– Jo, och det är därför man har rättat till det. Man kan inte både ta ut en sanktionsavgift och sedan bevilja ett nytt bygglov, det skulle bli jättekonstigt, säger Magnus Nyström.

undefined
Ett garage som är byggt för nära tomtgränsen och har lett till en tvist mellan grannar på Backen utreds också av kommunen. (Arkivbild)

Förutom garaget på Fårön är tre andra stora tillsynsärenden aktuella i Piteå.

Garaget på Storgatan som byggdes på fastighetsgränsen har vi fått tillbaka och det måste hanteras. Samma sak gäller det höga garaget i Öjebyn – Kaidings advokatbyrå har anlitats för att utreda hur man ska behandla det, säger Nyström. 

Ett tillsynsärende är även upprättat för Café Hildur.

– Det är mer komplicerat för där är det både ett alkoholtillstånd och bygglov för altanen och lite annat smått och gott. Där har man gjort en gemensam tillsyn tillsammans med miljösidan och jag tror inte att man skrivit klart tillsynsrapporten än, säger Magnus Nyström.

Ove Lundmark, Café Hildur, kommenterar:

– Tillsynsärendet kring Café Hildur handlar inte om bygglovet för den utbyggda verandan som är godkänt av kommunen och inspekterat sedan flera år. Samma sak gäller alkoholtillståndet. Klara papper även där. Däremot håller vi på att ändra delar av fastigheten till näringsverksamhet delar av året, något som bör bli klar under våren. Möjligen är det det som Magnus Nyström menar när han säger "annat smått och gott".

undefined
Café Hildur är också föremål för ett tillsynsärende enligt Magnus Nyström (S). (Arkivbild)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!