Politisk oro över kyrkstaden i Öjebyn
Partikamraterna Kjell Rögde och Peter Eriksson, s, känner oro över kyrkstaden i Öjebyn, dess smygande förfall och att allt fler stugor står igenbommade året runt. De vill därför ha en kommunal utredning om hur den ska bevaras och leva vidare.
Kjell Rögde och Peter Eriksson, s, vill att Piteå kommunen engagerar sig för kyrkstadens fortlevnad i Öjebyn. "Den kulturhistoriskt mest intressanta bebyggelsen inom Piteå kommun, utan konkurrens" hävdar Rögde och Eriksson i en motion till fullmäktige.
Foto: Maria Johansson
Förslaget lämnade Rögde och Eriksson för en tid sedan in som en motion till fullmäktige. I måndags var den uppe till diskussion.
- Det är mycket viktigt att Piteå kommun visar intresse för kyrkstaden. Visserligen har landsförsamlingen det moraliska ansvaret men saknar resurser. Därför bör kommunen engagera sig, tycker Rögde.
Samlat grepp
Tillsammans med Eriksson vill han utreda och klargöra vilka ansvarsområden församlingen, kommunen, statliga myndigheter och frivilligorganisationer har. Likaså vilka möjligheter som finns, ekonomiskt och verksamhetsmässigt, för att garantera kyrkstadens fortbestånd.
- Under de senaste åren har dessvärre vid ett par tillfällen bränder brutit ut. Om oturen varit framme, hade hela eller delar av kyrkstaden kunnat eldhärjas. Lyckligtvis blev skadorna av begränsad omfattning. Men det som inträffat åskådliggör att det är nödvändigt att ett samlat grepp tas för att säkerställa kyrkstadens framtid, menar Rögde, som därför blev glad när han i PT samma dag läste om församlingens initiativ, via diakonen Gudrun Berglund, och planerna för sommaren med aktiviteter på området.
- Det viktiga är att någonting händer. Aktiviteter är bra och ett steg på rätt väg. Ju fler människor som uppehåller sig i kyrkstaden desto mer intressant och underhållande blir ett besök. Kanske kan initiativet som församlingen tar ersätta en utredning?
Självklar insats
Brith Fäldt, v, tackade Rögde och Eriksson för en "utomordentligt viktig motion".
- Frågan känns jätteangelägen och vi måste bidra till att bryta det dödläge som uppstått.
Hennes partikollega, Mohammed Jawad med sitt internationella perspektiv, ansåg en kommunal insats som självklar.
- Kulturhistoriska byggnader bevaras över hela världen. Naturligtvis måste vi göra likadant i Piteå.
Oredigt juridiskt
Också Björn Berglund, s, bygg- och miljönämndens ordförande, vill att någonting görs snabbt.
- I Öjebyn har vi lämningar från 1200-talet. Tyvärr finns det mycket som börjar vara i dåligt skick. Det är även väldigt oredigt vem som har ansvar för vad. En utredning borde göras. Men det är ett stort jobb att få ordning på alla juridiska frågor kring kyrkstaden. Vi är beredda att anställa en expert om pengar beviljas, lovade han och fortsatte självrannsakande:
- 1997 blev kyrkstaden i Gammelstad en del av FN:s världsarv. Det hade området runt kyrkan i Öjebyn också kunnat bli om vi varit på alerten. Men det var vi tyvärr inte.
Erik Berg, c, som även är oppositionsråd i landstinget, tipsade kommunen att ta kontakt med landstingets kulturdivision.
- De har ganska många miljoner i portmonnän. Det här borde vara en fråga för dem och speciellt divisionschefen Maj-Lis Granström att titta på.
Björn Berglund undrade om det inte borde finnas pengar för ändamålet i stiftet. Lage Hortlund, m, var också tydlig i sitt budskap.
- Kyrkstaden i Öjebyn är ett oerhört värdefullt kulturarv som vi bara måste se till att bevara. Det är den som tilldrar sig störst intresse när man visar utländska besökare runt i kommunen, hävdar han.
Kassören i Norrfjärdens församling, Lena Wikberg, s, påminde om en statlig utredning kring kulturbebyggelse som utförs på uppdrag av kulturdepartementet.
- Den presenteras i höst. Vi kanske kan avvakta vad den säger, föreslår hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!