Politikerna går emot förvaltningen – mer hjälp till dövblinda

Socialtjänsten rekommenderade politikerna att avslå förslaget om utökad hjälp till dövblinda. Under onsdagen valde socialnämndens ledamöter däremot en annan väg när man enigt tog beslut om utökat taktilt stöd till Piteås dövblinda.
– Ett bra beslut, säger nämndens ordförande Sven-Gösta Pettersson (S).

Socialnämnden går emot socialtjänstens önskan och röstar för utökad kommunikativ hjälp för dövblinda. (Arkivbild)

Socialnämnden går emot socialtjänstens önskan och röstar för utökad kommunikativ hjälp för dövblinda. (Arkivbild)

Foto: Simon Olofsson/Frilans

Piteå2024-10-31 03:30

Under onsdagens nämndsammanträde skulle socialnämndens politiker ta ställning till Vänsterpartiets förslag om utökat stöd till Piteås dövblinda. Förslaget handlar om dövblindas möjlighet till kommunikation och har presenterats i spåren av kritiken mot kommunens behandling av dövblinda Evelina Lindberg. Trots att socialtjänsten, som utrett förslaget, rekommenderade avslag valde en enhällig nämnd att anta förslaget som ska ge möjlighet till teckenspråklig hjälp till dövblinda. 

– Det blev inga större diskussioner om detta. Jag läste upp det förslag som vi i majoriteten står bakom och det röstades igenom av en enig nämnd, säger socialnämndens ordförande Sven-Gösta Pettersson (S).

undefined
Sven-Gösta Pettersson (S), socialnämndens ordförande. (Arkivbild)

Beslutet innebär att socialnämnden vill att Piteås dövblinda ska få möjlighet till taktilt teckenspråkligt stöd under ett antal timmar i veckan.

– Vi har sagt att beslutet gäller för fyra timmar i veckan generellt. Det här är ett komplement till Regionens ansvar för vardagstolkningar och våra egna insatser som vi har ganska många av, bland annat ledsagare och boendestöd samt vårt dövblindombud. Jag räknar med att den nya insatsen kommer att vara igång inom hyfsad närtid, säger Sven-Gösta Pettersson.

I den mån politikerna önskar driva igenom förslaget för utökat kommunikationsstöd har socialtjänsten i sin utredning yrkat på att stödet ska ges i den mån kommunen har tillgång till den kompetens som krävs för taktil teckenspråkshjälp. På frågan hur kommunen nu ska gå vidare för att säkra nödvändig kompetens kan Sven-Gösta Pettersson inte svara på utan säger att det är upp till förvaltningen att avgöra.

– Exakt hur verkställigheten av detta beslut går till kan jag inte svara på, men i vår verksamhet har vi exempelvis vårt dövblindombud som talar taktilt teckenspråk. Men det är inte vi som bestämmer utan det är förvaltningen som överser hur beslutet ska verkställas.

undefined
Stina Carlsson, Vänsterpartiet. (Arkivbild)

Stina Carlsson i Vänsterpartiet har författat förslaget man nu tagit ställning till och är nöjd över utfallet.

– Om man beslutat om fyra timmar i veckan så tycker jag det är positivt. Alla kommer säkert inte att vara nöjda med det men jämfört med nuvarande situation är det ändå ett stort steg framåt, säger hon.

Även Ellinor Sandlund är nöjd över utfallet.

– Jag är nöjd, det här är ett ställningstagande vi gjort för länge sedan. Att vi nu kan få till en lösning är jättebra, säger hon.

undefined
Ellinor Sandlund, ledamot för Moderaterna. (Arkivbild)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!